Juridisch2 nov '16 15:09Aangepast op 2 nov '16 15:27

'Moord op journalisten leidt tot zelfcensuur'

Auteur: Kay Rutten

2015 was een extreem dodelijk jaar voor journalisten. 115 journalisten werden vermoord bij het uitoefenen bij hun vak. Toch werd slechts één op de tien moordenaars het afgelopen decennium vervolgd.

Foto: HH. Fotograaf James Foley die onthoofd werd door IS
Foto: HH. Fotograaf James Foley die onthoofd werd door IS

De schokkend lage cijfers zijn bekend gemaakt door Free Press Unlimited. Een organisatie die zich inzet voor wereldwijde persvrijheid. 'Het zijn voornamelijk journalisten in oorlogsgebieden die vermoord worden', zegt directeur van Free Press Unlimited Leon Willems. 'Maar het schokkendst is de stijging van het aantal journalisten dat gericht wordt vermoord.' Een voorbeeld hiervan is de recent om het leven gekomen Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans in Libië. 'Hij werd gericht doodgeschoten door een sniper.'

Vervolging

De reden dat daders niet vervolgd worden zijn divers. 'Soms zijn regeringen zelf verantwoordelijk voor de moord, andere keren wordt er wel heel goed onderzoek gedaan maar loopt het daarna spaak.' Een voorbeeld hiervan is de dood van Stan Storimans in Georgië. De cameraman in dienst van RTL werd vermoord door een Russische raket. 'Het wordt dan een juridisch getouwtrek tussen landen onderling. En na een tijdje worden economische belangen dan zwaarder gewogen', zegt Brechtje van Moosdijk. Zij is chef Buitenland bij RTL Nieuws.

Alleen als er meer juridisch onderzoek wordt gedaan kunnen de daders worden gepakt. 'Bij het Internationale Strafhof moeten officieren de ruimte krijgen om zelf onderzoeken in te stellen zonder dat een land daar om vraagt', vindt Willems.

Zelfcensuur

Dat een moord op een journalist meer is dan een drama voor de persoonlijke omgeving blijkt wel uit andere cijfers van Free Press Unlimited. 'Elke journalist die vermoord wordt leidt tot 50 tot 100 journalisten die stoppen met schrijven over een bepaald onderwerp.' En daarmee komt de persvrijheid in het geding, daarover zijn Van Moosdijk en Willems het eens. 'Moorden op journalisten leiden dus tot zelfcensuur. Dat is een gigantisch probleem voor de persvrijheid en waarheidsvinding in de wereld.'

Gerelateerde artikelen