Juridisch4 nov '16 11:35Aangepast op 4 nov '16 12:43

Rechter Wilders-zaak: Ik citeerde verkeerd

Auteur: Wesley Schouwenaars

De wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag buigt zich vandaag over de vraag of rechter Elianne van Rens aan mag blijven als rechter in de Wilders-zaak. Van Rens, die niet bij de behandeling aanwezig is, heeft schriftelijk laten weten zich niet bij de wraking neer te leggen.

Links rechter Elianne van Rens. Foto ANP
Links rechter Elianne van Rens. Foto ANP

Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops vinden dat Van Rens bevooroordeeld is. In haar ondervraging met getuige-deskundige Paul Cliteur haalde zij het zogeheten onverdraagzaamheidscriterium aan. Dat criterium komt voort uit een eerdere uitspraak van de Hoge Raad. Volgens het onverdraagzaamheidscriterium kan iets sneller onder het discriminatieverbod vallen, wat het relevant maakt voor de Wilders-zaak.

'Van Rens heeft zich vooringenomen getoond'

'Van Rens zegt niet meer te hebben gedaan dan het kritisch ondervragen van professor Cliteur', vertelt verslaggever Hugo Reitsma op basis van de verklaring van Van Rens. 'Wel geeft ze toe dat ze het arrest van de Hoge Raad daarin verkeerd heeft geciteerd.'

Knoops betoogt dat Van Rens meer heeft gedaan dan dat arrest verkeerd citeren. 'Knoops zegt dat het belangrijker is dat de rechter in haar vraagstelling ervan uit gaat dat het arrest waarover het ging op deze zaak van toepassing is, terwijl misschien wel hét belangrijkste punt van de verdediging is dat het arrest niet van toepassing is.' Knoops zegt dat op dit punt de rechter zich vooringenomen heeft getoond.

Maakt het wrakingsverzoek kans?

Het is moeilijk te zeggen of het wrakingsverzoek een kans maakt, legt verslaggever Hugo Reitsma uit. 'Wraking komt niet zo vaak voor. Ik heb mensen die er verstand van hebben horen zeggen dat dit niet zo veel kans maakt. Volgens mij moet een rechter meer doen dan een opmerking maken of een vraag stellen die een van de partijen niet zint.'

Uitspraak kan snel volgen

Of de wrakingskamer vandaag al uitspraak doet is nog onduidelijk. Formeel staat er twee weken voor, maar de uitspraak kan in theorie ook eerder gedaan worden.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen