Juridisch7 nov '16 11:06

Helft vertraagde vliegtuigpassagiers krijgt geen vergoeding

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De helft van de Nederlandse vliegtuigpassagiers krijgt geen vergoeding voor vertragingen die langer dan drie uur duren, terwijl ze daar wel recht op hebben. Dat blijkt uit cijfers van claimorganisaties Reisrecht, Vluchtvertraagd en EUclaim.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Jaarlijks worden zo’n 80.000 passagiers ten onrechte niet gecompenseerd. Volgens Hendrik Noorderhaven van EUclaim komt dit omdat gedupeerde reizigers niet om een compensatie vragen: ‘Mensen weten het niet. De luchtvaartmaatschappijen lichten reizigers niet goed in over hun rechten. Reizigers zijn vaak al blij dat ze ergens veilig zijn aangekomen.’

'Doen op één dag meer dan de inspectie in een jaar'

De Inspectie Leefomgeving en Transport bracht onlangs een onderzoek uit waaruit bleek dat 15 onderzochte vliegtuigmaatschappijen zich allemaal aan de informatieplicht houden. Volgens Noorderhaven klopt er echter niks van dat beeld. ‘Dat onderzoek stelde niet zoveel voor. Er zijn dagen dat wij meer doen dan de inspectie in een heel jaar. Dat laat wel zien hoe klein de rol van de inspectie is', besluit Noorderhaven.

Gerelateerde artikelen