Juridisch14 nov '16 10:27Aangepast op 14 nov '16 12:43

Proces tegen Geert Wilders hervat

Auteur: Karlijn Meinders

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders is vandaag weer begonnen. Dit keer is het onder meer de beurt aan de benadeelde partijen om het woord te voeren.

Foto: ANP
Foto: ANP

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol komen vandaag vooral de benadeelde partijen aan het woord. Zij menen dat de PVV-voorman discriminatie geaccepteerd heeft gemaakt en daardoor de angst blijft heersen. Naast de gedupeerden zal ook deskundige Tom Zwart, hoogleraar rechtsgeleerdheid, te horen zijn. Verslaggever Hugo Reitsma is aanwezig bij de rechtszaak.

Schadevergoeding

De rechtszaak tegen Wilders draait om uitspraken die hij twee jaar geleden deed. Daarin sprak Wilders de wens uit om minder Marokkanen te hebben in Nederland. Dit gebeurde onder andere tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Op die avond vroeg hij aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Daarop werd in koor geroepen: 'minder, minder', waarop Wilders reageerde met: 'Dan gaan we dat regelen'. Duizenden Nederlanders besloten hierna aangifte te doen van haatzaaien en discriminatie.

Voor het veroorzaken van 'woede, verslagenheid en onmacht in tienduizenden gezinnen' eisen circa veertig Marokkaanse Nederlanders 500 euro schadevergoeding per persoon van PVV-leider Geert Wilders. Die compensatie is volgens hun advocaat 'alleszins redelijk'

Wrakingsverzoek

Eerder deze maand werd een wrakingsverzoek afgewezen. Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops vonden dat rechter Elianne Van Rens bevooroordeeld was. In haar ondervraging met getuige-deskundige Paul Cliteur haalde zij het zogeheten onverdraagzaamheidscriterium aan. Dat criterium komt voort uit een eerdere uitspraak van de Hoge Raad. Volgens het onverdraagzaamheidscriterium kan iets sneller onder het discriminatieverbod vallen, wat het relevant maakt voor de Wilders-zaak.

Verslaggever Hugo Reitsma legt uit waarom het wrakingsverzoek is afgewezen: 'De rechter heeft volgens de wrakingskamer geen schijn van vooringenomenheid gewekt. De manier van ondervragen van Cliteur vond de rechter stevig, maar hij zag daar geen probleem in.

Gerelateerde artikelen