Juridisch16 nov '16 09:54

Eritrese mensensmokkelaar voor rechter

Auteur: Koos Tervooren

In Palermo begint vandaag de rechtszaak tegen een grote Eritrese mensensmokkelaar, ook wel 'de Generaal' genoemd. Hij wordt verdacht van het smokkelen van duizenden Afrikanen via de Middelandse Zee.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Generaal zou ook achter de organisatie van een vluchtelingenboot zitten die bij het Italiaanse eiland Lampedusa zonk. Daarbij kwamen 350 mensen om het leven. Volgens Italië-correspondent Pauline Valkenet gaat het om de eerste mensensmokkelaar die in Afrika is opgepakt.

Er was even twijfel of ze wel de juiste persoon hadden. Bij zijn arrestatie meldden zich mensen die zeiden dat hij een simpele timmerman en zelf vluchteling is. Ook zou iemand zich in Nederland gemeld hebben die zegt zijn broer te zijn. 'Ik heb gisteren de aanklager gesproken en die zegt dat het hem echt is.'

De mensensmokkelaar zou duizenden mensen naar Italië hebben gestuurd, en per persoon duizenden dollars hebben verdiend. 'Justitie zegt dat er een aantal grote mensensmokkelorganisaties zijn, en hij was de baas van een van die organisaties.' De anti-maffia-afdeling van justitie is met de zaak bezig, die hebben veel ervaring met georganiseerde misdaad.

Gerelateerde artikelen