Juridisch18 nov '16 11:18Aangepast op 18 nov '16 14:49

'OM misbruikt macht in zaak Wilders'

Auteur: Koos Tervooren

Het Openbaar Ministerie heeft misbruik gemaakt van zijn vervolgingsrecht in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat zei Geert-Jan Knoops ter verdediging van Wilders' ‘minder-Marokkanen’-uitspraken.

Foto: ANP
Foto: ANP

De strafpleiter vroeg de Haagse rechtbank om het OM alsnog niet-ontvankelijk te verklaren wegens het misbruik van de scheiding van wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht.

Het proces symboliseert volgens Knoops dat anno 2016 in Nederland politieke processen nog steeds kunnen worden gevoerd. Hij hekelde de aanklagers omdat 'het realiteit is dat het OM een politicus monddood wil maken'. Hij stelde dat het OM selectief te werk gegaan is bij het interpreteren van de uitspraken, de wet en de 6474 aangiften. Daartoe zijn mensen 'opgeroepen, aangespoord of geronseld'.

'Meer'

'Meer, meer, meer.' Volgens het OM had het publiek enkel 'meer' mogen roepen als antwoord op Wilders' 'meer of minder Marokkanen'-uitspraak, zei Knoops aan het begin van zijn pleidooi.

De advocaat verwijt het OM een karikatuur te hebben gemaakt van de vrijheid van meningsuiting. Gisteren eiste de openbaar aanklager een boete van 5.000 euro voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Argumenten

Volgens Knoops is de strafeis onredelijk. Hij noemt daarvoor vijf argumenten: Wilders draagt consistent beleid uit, de uitspraken zijn gedaan tijdens verkiezingstijd, de uitspraken gaan over beleidsvoorstellen, Wilders wilde met de uitspraken kiezers werven en de context maakte duidelijk dat de PVV'er niet racistisch is. Volgens Knoops kan het niet zo zijn dat partijstandpunten niet strafbaar zijn en deze uitspraken wel.

Volg verslaggever Hugo Reitsma, die live twittert vanuit de rechtszaal

 

Gerelateerde artikelen