Juridisch24 nov '16 09:20Aangepast op 24 nov '16 12:36

Vastgoedtycoon Rudy Stroink vervolgd voor omkoping

Auteur: Mark Hulstein

De voormalige vastgoedtycoon Rudy Stroink van vastgoedbedrijf TCN wordt vervolgd vanwege het omkopen van een Google-directeur.

Foto: Hollandse Hoogte/Marcel van den Bergh
Foto: Hollandse Hoogte/Marcel van den Bergh

Dat onthult het FD vandaag. Met het betalen van smeergeld zou hij de bouw van een prestigieus datacentre van Google binnengehaald hebben. Stroink stond zich er tijdens de vastgoedfraude op voor dat hij schone zaken deed. Toch staat hij maandag voor de rechter.

Stroink zou 1,7 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald. Maandag moet hij dit voor de rechter in Almelo komen uitleggen. Ook zijn echtgenote, Saskia van B., is opgeroepen. Beiden worden ze verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Volgens het strafrechtelijk onderzoek is Google-directeur Simon Tusha ook lid van deze criminele organisatie. Tusha was onderhandelaar voor de wereldwijde locatiekeuzes voor nieuwe datacentra van Google. De verdachte betalingen vonden plaats tussen 2008 en 2010. Toen was Stroink leidinggevende en de eigenaar van het vastgoedbedrijf.

Tusha heeft eerder in Amerika al voor de rechter gestaan vanwege belastingontduiking over steekpenningen van TCN. Hij heeft toen in ieder geval schuld bekend over belastingontduiking.

Gerelateerde artikelen