Juridisch29 nov '16 16:25

16 jaar geëist tegen corrupte douanier in Rotterdamse haven

Auteur: Judith Laanen

Het Openbaar Ministerie eist 16 jaar cel tegen de corrupte douanier Gerrit G. (56). G. wordt verdacht van het doorlaten van containers met drugs in de haven van Rotterdam tussen 2013 en 2015.

Onderschepte drugs in de haven van Rotterdam. Foto ANP
Onderschepte drugs in de haven van Rotterdam. Foto ANP

G. maakt deel uit van een grote drugszaak rondom van corruptie verdachte douaniers. G. zou veel geld, volgens het OM zo'n 3,5 miljoen euro, hebben verdiend aan het doorlaten van containers. Bij hem thuis werd 1,17 miljoen euro aan briefgeld in een boodschappentas gevonden, meldt RTV Rijnmond.

Om die reden eiste de officier van justitie de maximumstraf. De douanier was belast met de selectie en risicoanalyse van containerzendingen.

Tegen zijn medeverdachten in de zaak rond de drugstransporten werden gevangenisstraffen geëist van twaalf, tien en acht jaar.

Twee mensen zouden zijn geliquideerd bij een mislukt transport van 300 kilo cocaïne, schrijft RTV Rijnmond. Het zou gaan om onder meer Rob Zweekhorst, die werd aangezien voor een andere verdachte, Dennis van den B., toen hij zijn honden uitliet in Lansingerland.

Gerelateerde artikelen