Juridisch1 dec '16 06:09Aangepast op 1 dec '16 13:32

Geen ongevraagde aanbiedingen meer na NIPT-test

Auteur: Karlijn Meinders

Het Belgische GENDIA, dat de NIPT-test uitvoert voor Nederlandse ziekenhuizen, zegt tegen BNR dat het zijn beleid na ophef in Nederland heeft aangepast. Het bedrijf gebruikte medische gegevens van patiënten om ze andere producten aan te bieden. En dat mag hier niet.

Foto: HH/Olivier Middendorp
Foto: HH/Olivier Middendorp

De NIPT-test kan onder meer het syndroom van Down opsporen bij ongeboren baby's. Tijdens een intakegesprek voor zo'n test wordt om verschillende medische informatie gevraagd. Deze informatie is vertrouwelijk, maar werd door het Belgische bedrijf GENDIA gebruikt om andere medische behandelingen aan te bieden. Verschillende moeders maakten melding na het ontvangen van ongevraagde aanbiedingen.

Na veel kritiek heeft GENDIA het beleid nu aangepast. Op het aanmeldformulier kunnen patiënten in het vervolg aangeven of ze ook na de zwangerschap geïnformeerd willen worden over nieuwe genetische onderzoeken.

'Niet goed genoeg'

Maar volgens directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland is dat onvoldoende. 'Natuurlijk vul je dat in met 'ja' - 'onderzoeken die mogelijk voor mijn familie van belang zijn'. Wat ze doen, is een medische test voor mensen die ongerust zijn of het goed gaat met hun kind, gebruiken als een commerciële fuik. En dat doen ze nog steeds.' Ook stelt Veldman dat patiënten nu nog steeds niet weten wat er precies met hun gegevens gebeurt. Ook de PvdA is niet tevreden.

De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt de zaak nog op advies van minister Schippers van Volksgezondheid. Zolang het onderzoekt loopt, doen zij er geen uitspraken over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen