Juridisch2 dec '16 07:13Aangepast op 2 dec '16 07:57

Tweevijfde notarissen geconfronteerd met geweld

Auteur: Thijs Baas

Dreigen met een wapen, slaan, schelden of zelfs stalking: twee op de vijf notarissen hebben wel eens te maken gehad met geweld. Dat blijkt uit onderzoek van de beroepsorganisatie KNB.

Foto: ANP
Foto: ANP

Van de ruim duizend notarissen die reageerden op het onderzoek, gaf 42 procent aan te maken te hebben gehad met bedreiging. 10 procent van deze mensen gaf aan dat dit zelfs nog in het afgelopen jaar gebeurde. De meeste (kandidaat-) notarissen die werden bedreigd, hebben hier 1 à 2 keer mee te maken gehad, maar 6 procent wel zeven tot twaalf keer. Iets meer dan de helft van de bedreigde (kandidaat-) notarissen is man. 

Social media

Zo'n 60 procent van de slachtoffers kreeg te maken met verbaal geweld, in 30 procent van de gevallen gebeurde dit via de post of e-mail. Zo'n 7 procent ondervond fysiek geweld, in de vorm van duwen, slaan, schoppen en spugen. Ook kreeg 2 procent te maken met bedreiging via social media. Toch doen notarissen bijna nooit aangifte, zegt woordvoerder Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen