Juridisch5 dec '16 06:01Aangepast op 5 dec '16 08:21

Fraude bij autogigant Pon met Caterpillar-onderdelen

Auteur: Wesley Schouwenaars

Er is een grote fraudezaak ontdekt bij autohandel Pon. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Uit onderzoek van de krant blijkt dat het bedrijf jarenlang illegaal voor miljoenen aan Caterpillar onderdelen verhandelde. Het verdiende geld werd besteed aan onder meer Ferrari's en vliegtickets.

Foto ANP
Foto ANP

Autohandel Pon heeft aangifte gedaan bij de politie van illegale handel door medewerkers en tussenpersonen. Personeel van het miljardenconcern zou jarenlang buiten de officiële boekhouding van Pon om via tussenpersonen voor 75 miljoen euro aan Caterpillar-onderdelen hebben verhandeld. Onderzoek door het Financieele Dagblad zou aantonen dat daarbij valsheid in geschrifte is gepleegd. Ook is op grote schaal in strijd met de interne regels van Pon en de Amerikaanse graafmachinefabrikant Caterpillar gehandeld.

Parttime baliemedewerker in blauwe Ferrari

De opbrengst van de fraude werd onder het frauderende personeel en de tussenhandelaren verdeeld. Een opvallend voorbeeld daarvan is een parttime Pon-baliemedewerker die in een blauwe Ferrari bij de zaak voorreed. Ook zouden er honderdduizenden euro's aan contanten zijn opgenomen, stortingen zijn gedaan op anonieme rekeningen en zou er sprake zijn van betalingen met prepaid creditcards, beloningen in natura door schenkingen van auto's, scooters, keukens, badkamers, vliegtickets, matrassen, hovenierswerk en Dakar-rallyreisjes in Zuid-Amerika.

'Het werd creatief boekhouden genoemd'

Volgens een verdachte Gerard K., de baliemedewerker die in een blauwe Ferrarie kwam voorrijden, wist iedereen bij Pon van de gang van zaken. Hij verklaart onder ede: 'Alle leidinggevenden, directeuren en een financiële directeur waren op de hoogte. Het moest geheim blijven en verstopt worden voor Caterpillar. Het werd creatief boekhouden genoemd'.

Uitgebreid dossier in handen van het FD

De affaire kwam niet eerder in de publiciteit. Het Financieele Dagblad heeft een uitgebreid dossier met vertrouwelijke onderzoeksrapporten van het Amerikaanse privé-detectivebureau Pinkerton en KPMG Advisory, advocatenstukken, een ongepubliceerd tussenvonnis van de Rotterdamse rechtbank en verklaringen van getuigen die onder ede zijn gehoord.

Slachtofferrol voor Pon en Inter SP Trading

Vincent Pool van kantoor Van Traa, advocaat van Pon, zou volgens de stukken de kwestie kwalificeren als 'in essentie een fraudezaak', waarbij Pon zich als slachtoffer ziet. Die rol neemt ook een van de volgens Pon samenzwerende tussenhandelaren, Barendrechtse bedrijf Inter SP Trading, aannemen. Uit een e-mail van een rechercheur van de Dienst Regionale Recherche Financiële Opsporing in Rotterdam komt naar voren dat het Openbaar Ministerie de aangifte in behandeling heeft genomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen