Juridisch7 dec '16 07:11

Even een topadvocaat in de cc

Auteur: Marjan van den Berg

Topadvocaten worden geregeld ge-cc'd door mensen die helemaal geen cliënt van hen zijn. Mensen doen dat om in een conflict hun tegenstander te intimideren. Maar je komt er niet bij elke advocaat mee weg.

ANP
ANP

Akkefietje met je huisbaas, conflict op je werk, en dan een keiharde mail sturen met in de cc een bekende advocaat. Het gebeurt advocaten Mark Teurlings en Oscar Hammerstein regelmatig. Gerard Spong krijgt ze wekelijks.

'Als ik voor iedere keer dat het gebeurde, honderd euro had gevraagd, had ik minstens een miljoen verdiend', zegt Hammerstein, die er naar eigen zeggen wel om kan lachen. 'Iedereen kan dat doen. Als je erin trapt, is het je eigen verantwoordelijkheid'.

Maar zijn confrère Gerard Spong is niet gediend van de cc'tjes. Het kwam zelfs een keer tot een aangifte tegen een afzender. Spong: 'Die is wegens oplichting veroordeeld omdat hij mijn naam misbruikte als een persoon die hem met raad en daad bijstand zou verlenen in een bepaalde affaire. Dat was helemaal niet waar.' Maar meestal, zegt Spong, schrijft hij de verzender aan en sommeert hij hem of haar binnen 24 uur zijn naam te verwijderen. 'En als dat niet gebeurt, ja, dan neem ik wel rechtsmaatregelen.'

Werkt het?

'Ik denk dat heel veel mensen denken dat het werkt, maar over het algemeen worden mensen niet meer zo bang van een brief van een advocaat en steken ze hun kop in het zand', zegt advocaat Mark Teurlings. 'Maar een enkele keer heeft het wel gewerkt, dat heb ik wel begrepen.'

Hammerstein: 'Er zijn vrienden en bekenden van mij die achteraf zeggen: 'nou, het heeft wel geholpen'.'

Gerelateerde artikelen