Juridisch12 dec '16 07:17

'Minder aandacht voor alcoholcontroles in verkeer'

Auteur: Thijs Baas

Veilig Verkeer Nederland constateert een forse terugloop van het aantal alcoholcontroles in het verkeer. Landelijke politiecijfers zijn niet openbaar, maar het aantal controles waar vrijwilligers van VVN zich bij konden aansluiten is het afgelopen jaar sterk afgenomen, zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Na 15 jaar is het succes van de BOB-campagne nog altijd niet uitgewerkt, erkent Stomphorst. Het aantal automobilisten dat bij controle te veel gedronken had halveerde sinds 2001, toen de campagne begon. Toch lijkt dat niet alléén te danken aan het gedrag van de automobilisten. 'Het aantal controles stond in 2015 op tweehonderd en dit jaar op drieëntwintig; we zien minder aandacht om dat uit te voeren, dus daar is iets aan de hand.'

Zo merkt Stomphorst dat de interesse 'wat terugloopt'. 'Juist als je zo'n mooie campagne hebt en je kunt hem mooi combineren met handhaving, dan gaat het om het positief belonen van mensen die het hartstikke goed doen, en dat zijn gelukkig de meeste.' Over een plan van verkeersminister Schultz om appen op de fiets te gaan verbieden zegt Stomphorst dat het goed is om er iets aan te doen. Maar dat ook hier geldt dat een wet niets waard is als er niet gehandhaafd wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen