Juridisch15 dec '16 19:36

Te hard gereden in België? Wacht met betalen!

Auteur: Jolijn Mes

Nee, je moet niet te hard rijden. Ook niet als je door België rijdt. Maar mocht je dat nou toch hebben gedaan: die boete is misschien helemaal niet wettig.

ANP
ANP

Verkeersboetes die de politie daar uitschrijft op basis van een nummerplaat, zonder dat de bestuurder is aangehouden, zijn onwettig. Dat meldt VTM Nieuws.

Het Belgische Hof van Cassatie, dat uitspraken doet over verkeersinbreuken, oordeelde gisteren dat boetes uitschrijven onwettig is als de politie alleen een nummerplaat heeft en de bestuurder daarna pas geïdentificeerd wordt via de zogenaamde kruispuntbank bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen. In dat geval schendt de politie volgens het Hof namelijk de privacyregels. 

Bezwaar

Koos Spee, voormalig verkeersofficier van justitie raadt aan om de boete niet te verscheuren, maar bezwaar aan te tekenen: 'Ze zeggen dat ze gewoon doorgaan met handhaven en afwachten hoe het verder gaat. Als je bezwaar aanmaakt is er een kans dat de rechter zegt dat de bekeuring onterecht is opgelegd.'

Je Nederlandse boete aanvechten is dan wel weer een verloren zaak, zegt Spee: 'In Nederland is het helemaal dichtgetimmerd. Voor kleine overtredingen is het helemaal niet belangrijk wie achter het stuur zat, de kentekenhouder krijgt de bekeuring. Daarnaast zijn zowel belastingdienst als politie bevoegd om de gegevens op te vragen en is dat dus ook geen schending van de privacy.'

Gerelateerde artikelen