Juridisch16 dec '16 16:24

Politie spoort verdachten op door gezichtsherkenning

Auteur: Kay Rutten

Vanaf vandaag begint de politie met het opsporen van verdachten door middel van gezichtsherkenning. Hiervoor gaat de politie een al bestaande database gebruiken met meer dan 800.000 gezichten.

Foto: HH/Harold Versteeg
Foto: HH/Harold Versteeg

'We kunnen in deze database foto’s zoeken van gezichtsafbeeldingen van personen die bijvoorbeeld winkeldiefstal of zware mishandelingen hebben gepleegd', zegt John Riemen. Hij is biometriespecialist van de politie. 'Die foto’s maakten we al en we hebben ze nu in een database staan waarmee we ze met speciale software kunnen herkennen.' Die software let onder andere op de vorm van ogen, neus, kin en lipdikte. Ook is de software in staat om bot-structuren te herkennen. Het is de volgende stap na vingerafdrukken en DNA.

Verstrekkende gevolgen

Volgens Nico van Eijk, hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, is het niet raar dat dit besluit niet eerst langs de Tweede Kamer hoefde. 'Dat is hij eigenlijk al geweest. De Tweede Kamer heeft ooit een algemene wet aangenomen waardoor de politie deze methoden mag gebruiken. Het zou wel verstandig zijn om af en toe kritisch naar deze wet te kijken omdat er wel steeds meer mee mogelijk is.' Want volgens de hoogleraar hebben we het hier over grote hoeveelheden informatie waarvan de consequenties dan ook verstrekkend kunnen zijn. 'Ik ben heel benieuwd hoe we hier over een jaar naar kijken. Is het proportioneel en levert het genoeg op? Er zitten ook biometrische gegevens tussen van mensen die helemaal nooit veroordeeld zijn.'

Privacy

Maar volgens Riemen is de wet hier heel duidelijk in. 'De wet schrijft voor hoe we hier om mee moeten gaan. Niet iedereen komt in de database terecht.' Op het moment dat iemand niet veroordeeld wordt moet er een vernietigingsopdracht komen. Dat doet een specialistisch onderdeel van het ministerie van Veiligheid. 'Het is vrij complex omdat verdachten die in het ene onderzoek onschuldig zijn, nog steeds verdachte kunnen zijn in een ander zoek. Wij mogen dat niet zomaar zelf beslissen', zegt Riemen.

Volgens Riemen is dit overigens nog niet het einde van misdaadprogramma's als Opsporing Verzocht. 'Dat denk ik niet, want zeker niet alle afbeeldingen zijn geschikt.' Maar volgens Riemen gaat dit middel zeker helpen om minder afbeeldingen van verdachten op televisie te hoeven te laten zien. 'In die zin is het dus ook bevorderlijk voor de privacy van die verdachten.'

Gerelateerde artikelen