Juridisch21 dec '16 06:47Aangepast op 21 dec '16 11:50

Vestia legt megaclaim bij Deutsche Bank

Auteur: BNR Webredactie

Woningcorporatie Vestia dient een claim in tegen Deutsche Bank. De corporatie houdt de bank verantwoordelijk voor de grote financiële problemen die in 2012 ontstonden door de aankoop van rentederivaten.

ANP
ANP

Dat heeft Vestia laten weten aan het Financieele Dagblad. De corporatie heeft de claim ingediend bij het High Court of Justice in Londen. Volgens Vestia is Deutsche Bank erantwoordelijk voor minstens 800 miljoen euro van de totale schade van Nederlandse woningcorporaties.

Deutsche Bank leverde Vestia voor miljarden euro's rentederivaten, waarmee gespeculeerd werd op een rentestijging. Toen de rente begon te dalen, kwam Vestia in de problemen. Andere corporaties moesten financieel te hulp schieten om te voorkomen dat Vestia ten onder zou gaan.

Nieuwe feiten

Volgens Vestia is er in de Nederlandse strafzaak tegen de voormalige Vestia-kopstukken Marcel de Vries en Arjan Greeven nieuw feitenmateriaal boven water is gekomen. Hieruit zou blijken dat Deutsche Bank wist dat de top van Vestia werd omgekocht om rentederivaten aan te schaffen.

In 2012 trof Vestia nog een schikking met banken waarin werd afgesproken de aanspraken over en weer te bevriezen. In een clausule werd echter afgesproken dat de schikking van tafel zou zijn als er sprake zou zijn van ernstige verwijtbaarheid van de banken. FD-journalist Vasco van der Boon: 'Op die reddingsclausule beroept Vestia zich nu.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen