Bijna geen oud & nieuw-supersnelrecht dit jaar
Supersnelrecht wordt vaak in één adem genoemd met de jaarwisseling. Toch leent bijna geen oud & nieuw-strafzaak zich dit jaar voor een supersnelrechtzitting.
Meldden wij eerder nog dat er dit jaar helemaal geen supersnelrechtzittingen waren naar aanleiding van incidenten tijdens de jaarwisseling; inmiddels blijken er toch enige te zijn. Omroep West meldt dat er in Den Haag op 3 en 4 januari twee supersnelrechtzittingen plaatsvinden. Een verdachte staat terecht voor bedreiging en belediging van de politie; een ander voor mishandeling van een agent.
Maar verder worden de meeste oud & nieuwincidenten behandeld op gewone snelrechtzittingen op 4 en 11 januari. Hierbij gaat het om zaken als vernieling, mishandeling, het afsteken van illegaal vuurwerk en brandstichting.
Waarom niet vaker supersnelrecht?
Supersnelrecht wordt vooral toegepast in zaken waarbij een gevangenisstraf te verwachten valt. Bovendien moet het bewijs razendsnel 'rond' zijn. 'Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk', zegt Margje van Weerden, docent en onderzoeker strafrecht Universiteit van Amsterdam. 'Met oud & nieuw heb je vaak situaties met veel omstanders, misschien wil je nog getuigen horen, misschien is nog niet helemaal helder wat de exacte schade is. Dan kan het dus niet op zo'n korte termijn.' Daarbij moet de verdachte er zelf mee akkoord gaan dat het tot een supersnelrechtzitting komt.
Winkeldiefstal
Volgens Van Weerden bestaat ten onrechte het beeld dat supersnelrecht verbonden is aan oud & nieuw. 'Supersnelrechtzaken vinden het hele jaar plaats, eigenlijk alleen in de Randstad.' Het gaat om zo'n 2800 zaken per jaar, zegt Van Weerden. Vooral bij winkeldiefstallen is supersnelrecht in trek. 'Dus die enkele zaken die al dan niet plaatsvinden met oud & nieuw: da's eigenlijk maar een heel klein percentage.'