Juridisch4 jan '17 06:02Aangepast op 4 jan '17 09:53

Steeds vaker enkelband in plaats van cel

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Steeds meer verdachten en veroordeelden in Nederland krijgen een elektronische enkelband opgelegd. Waar de enkelband in 2012 nog 900 keer werd opgelegd, was dat vorig jaar al 1759 keer. Dat zegt Reclassering Nederland tegen BNR.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Een elektronische enkelband wordt vooral toegepast bij vermogensdelicten met geweld, zoals overvallen. Van de 1750 keer dat de enkelband werd opgelegd in 2016, ging het in 24 procent van de gevallen om zo’n soort delict. Drugsgerelateerde delicten volgen met 23 procent, in 10 procent van de gevallen ging het om zedendelicten.

Volgens de Reclassering is het gebruik van elektronische controle een goede zaak. Zo is het goedkoper als een verdachte thuis zit in plaats van in de gevangenis en kunnen verdachten met een elektronische enkelband wel gewoon hun opleiding afmaken of hun werk behouden. Dit zou recidive voorkomen. Daarnaast werd Nederland eerder op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), omdat er teveel mensen in voorlopige hechtenis zaten.

Ingrijpend

'Ik denk dat we anno 2017 niet meer zo moeten denken dat de gevangenis de enige remedie is om iemand van de straat te houden of de samenleving tegen te beveiligen', zegt Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland, op BNR. 'Ik heb zelf in het kader van een proef een week een enkelband gedragen. Ik kan u verzekeren, ondanks het feit dat het om een proef ging, dat het heel ingrijpend is in het leven van iemand, omdat je eigenlijk continu in het vizier bent. Plus het feit dat iemand niet alleen die enkelband draagt, maar ook onder toezicht van de Reclassering staat en zich aan allerlei afspraken dient te houden, een behandeling moet ondergaan of naar zijn werk moet gaan, of zijn opleiding moet afmaken, hij moet zich bij ons melden, wij gaan bij hem op huisbezoek, dus het is een heel programma van controle en begeleiding.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen