Juridisch6 jan '17 06:04Aangepast op 6 jan '17 09:03

Nederlanders klikken dagelijks bij de Belastingdienst

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Belastingdienst heeft het afgelopen jaar zeker 2000 tips binnengekregen van mensen die hun baas, familielid of buurman wilden verklikken. Dat blijkt uit cijfers van de Belastingdienst die BNR heeft opgevraagd.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Het gaat om het aantal meldingen dat bij de Afdeling Particulieren van de Belastingdienst zijn binnengekomen. Denk hierbij aan tips over inkomstenbelasting. Het gaat specifiek niet over belastingontduiking door bedrijven.

Zou nog meer geklikt kunnen worden

Het zou kunnen zijn dat er nog meer geklikt wordt dan de 2000 tips die bij de Belastingdienst bekend zijn. Er is namelijk geen standaard manier om bij de Belastingdienst te klikken. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden en niet bij alle loketten van de Belastingdienst wordt dit centraal bijgehouden. Om die reden is het volgens de Belastingdienst ook lastig te zeggen hoeveel tips er in eerdere jaren zijn binnengekomen.

Meer dan de helft van de tips leidt overigens tot niks. De rest leidt in meer of mindere mate wel tot actie bij de fiscus, er wordt bijvoorbeeld contact gezocht. Als d at gebeurt, dan is dat in de helft van de gevallen ook het eindstation. Andere opties zijn het opnieuw bekijken van de aangifte, of als iemand al op de radar staat het doorsturen van de tip aan een belastingambtenaar. Slechts in enkele gevallen leidde een klik ook daadwerkelijk tot een navordering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen