Juridisch10 jan '17 12:16

Beroep Noorse staat tegen Breivik van start

Auteur: BNR Webredactie

Het hoger beroep van de Noorse staat tegen Anders Breivik, de terrorist die in 2011 77 mensen om het leven bracht bij twee aanslagen in Noorwegen, begint vandaag.

Foto: ANP
Foto: ANP

In 2016 spande Breivik een proces aan tegen de staat omdat hij meer vrijheid in de gevangenis wil. Hij zit geisoleerd opgesloten. Hij heeft geen contact met andere gevangen, vrienden of familie. In de gevangenis wordt hij 22 tot 23 uur afgezonderd. De terrorist vindt dit onmenselijk en neerbuigend. Breivik zit een gevangenisstraf uit van 21 jaar.

De rechter gaf hem vorig jaar deels gelijk. In april vorig jaar oordeelde een rechter dat Breiviks rechten worden geschonden. Onder meer omdat er heel weinig menselijk contact is en omdat hij 23 uur in isolement zit.

Het isoleren van Breivik is volgens de rechtbank in strijd met Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Maar de Noorse staat is het hier niet mee eens en is in beroep gegaan. De isolatie is om tegen te gaan dat Anders Breivik zijn ideeën verspreidt en om hem te beschermen tegen gevangenen die hem iets aan willen doen.

Vandaag begint het hoger beroep van de staat. Het beroep duurt ruim een week, tot 18 januari.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen