Juridisch12 jan '17 16:34

OM mocht spullen MH17-journalist in beslag nemen

Auteur: Geert Jan Hahn

De inbeslagname van de spullen van freelance journalist Michel Spekkers is gerechtvaardigd. Dat heeft de rechter-commissaris zojuist bepaald, zo meldt Spekkers aan BNR. Spekkers bezocht vorige week de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne en nam gevonden spullen mee.

Journalist Michel Spekkers. Foto: HH/Niels Wenstedt
Journalist Michel Spekkers. Foto: HH/Niels Wenstedt

De recherche nam die spullen in beslag, evenals zijn apparatuur zoals harde schijven, opslagkaarten, laptops en zijn telefoon. Journalistenvakbond NVJ vond het in beslag nemen van Spekkers apparatuur ‘buitenproportioneel’ en rekende erop dat de rechter-commissaris geen toestemming zou verlenen om de beelden te bekijken. 'Dat gaat nu toch gebeuren', zegt Spekkers in een reactie aan BNR.

Met een advocaat van de NVJ bestudeert hij het vonnis. 'Dat is nog onduidelijk, want de politie heeft er een ingewikkeld voorstel bij gedaan. Een deel van de beelden moet gewist worden, een ander deel wordt gekopieerd en met weer een ander deel wordt niks gedaan.' Spekkers wilde deze beelden alleen afstaan als hij zijn contacten anoniem mocht maken, maar daar ging het OM niet in mee. Nu krijgen zowel het OM als de politie toestemming van de rechter-commissaris om die beelden te bekijken.

Spekkers kreeg veel kritiek van onder meer nabestaanden na zijn bezoek aan de rampplek en het meenemen van spullen, waaronder botten van mens of dier. De journalist bood daarop zijn excuses aan, onder andere voor een gevoelige tweet.

Intussen bemoeit ook Rusland zich met de zaak. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de aanhouding van Spekkers en zijn collegajournalist Stefan Beck ‘een nerveuze Haagse reactie welke de incompetente bewijslast in de MH17-zaak aantoont’.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen