
De recherche nam die spullen in beslag, evenals zijn apparatuur zoals harde schijven, opslagkaarten, laptops en zijn telefoon. Journalistenvakbond NVJ vond het in beslag nemen van Spekkers apparatuur ‘buitenproportioneel’ en rekende erop dat de rechter-commissaris geen toestemming zou verlenen om de beelden te bekijken. 'Dat gaat nu toch gebeuren', zegt Spekkers in een reactie aan BNR.
Met een advocaat van de NVJ bestudeert hij het vonnis. 'Dat is nog onduidelijk, want de politie heeft er een ingewikkeld voorstel bij gedaan. Een deel van de beelden moet gewist worden, een ander deel wordt gekopieerd en met weer een ander deel wordt niks gedaan.' Spekkers wilde deze beelden alleen afstaan als hij zijn contacten anoniem mocht maken, maar daar ging het OM niet in mee. Nu krijgen zowel het OM als de politie toestemming van de rechter-commissaris om die beelden te bekijken.
Spekkers kreeg veel kritiek van onder meer nabestaanden na zijn bezoek aan de rampplek en het meenemen van spullen, waaronder botten van mens of dier. De journalist bood daarop zijn excuses aan, onder andere voor een gevoelige tweet.
Intussen bemoeit ook Rusland zich met de zaak. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de aanhouding van Spekkers en zijn collegajournalist Stefan Beck ‘een nerveuze Haagse reactie welke de incompetente bewijslast in de MH17-zaak aantoont’.
#Zakharova: We see the detention of Dutch journalists as the Hague’s nervous response to evidence of incompetence in the #MH17 investigation pic.twitter.com/HU7bCvxkBP
— MFA Russia (@mfa_russia) 12 januari 2017