Juridisch16 jan '17 13:45Aangepast op 16 jan '17 18:48

'Sleutelrol Wakkie in wegsluisschandaal'

Auteur: BNR Webredactie

De Spaanse politie heeft de Nederlandse topadvocaat Peter Wakkie, onder meer oud-bestuurder van ABN Amro en Ahold, aangehouden op het vliegveld Barajas in Madrid. Het is nog onduidelijk of hem al iets ten laste is gelegd, maar het gaat om een groot internationaal onderzoek waarbij CIA, FBI, de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC en de Nederlandse justitie betrokken zijn.

Peter Wakkie. Foto
Peter Wakkie. Foto (Elmer van der Marel)

Bronnen binnen de Spaanse politie zouden bevestigen dat het om Wakkie gaat. De advocaat zou volgens de Spaanse krant El Confidencial zijn opgepakt op verzoek van de Amerikaanse FBI. Hij zou betrokken zijn bij een omkoopschandaal waarbij 30 miljoen dollar smeergeld is betaald aan familieleden van de Russische minister van Binnenlandse Zaken door Zed+, waarvan Wakkie sinds november 2014 interimdirecteur is.

De Spaanse aandeelhouders van Zed+ merkten al langer dat er geld weglekte en Wakkie wordt er nu van beschuldigd het onderzoek naar het verdwijnen van het geld tegen te houden.

De Spaanse autoriteiten hebben ontdekt dat het geld, via een aantal tussenbedrijven, terechtkwam bij FunBox: een datingbedrijf in handen van de familie van de Russische minister van Binnenlandse Zaken Alexander Kolokoltsev. Volgens El Confidential is Wakkie de rechterhand van de Russische miljonair Mikhal Fridman, die banden zou onderhouden met Vladimir Poetin en Donald Trump. De FBI zou ook onderzoek naar hem doen.

Banden Trump en Rusland

Fridman, net als onder meer uitgeverij Grupo Planeta en de Spaanse bank Santander, zouden belangen hebben in de holding Zed+. Wakkie is volgens de Spaanse politie een 'sleutelfiguur' in het omkoopschandaal. Hij zou de spil zijn in een frauduleuze operatie om de Spaanse dochter van Zed+ opzettelijk uit te melken ten gunste van de Oost-Europese partners van het concern.

Videospelletjes en apps

Na deze financiële wurging zou de Russische miljardair Fridman het Spaanse bedrijf voor een 'lachwekkende prijs' hebben kunnen overnemen. Zed Worldwide maakt videospelletjes en apps voor mobiele telefoons. Wakkie is onder meer bekend als voormalig bestuurder van supermarktconcern Ahold. Daar trad hij in 2003 aan, in de nasleep van de boekhoudfraude bij het moederbedrijf van Albert Heijn. Na zijn pensionering eind 2009 bleef hij actief als commissaris bij diverse bekende bedrijven, als ABN AMRO, TomTom en Wolters Kluwer.

Eind maart 2015 vertrok Wakkie bij ABN AMRO, vanwege de ophef over de uiteindelijk teruggedraaide salarisverhoging voor bestuurders van de bank. Hij was vicevoorzitter van de raad van commissarissen en voorzitter van de commissie die zich met beloningen en benoemingen bezighield. Wakkie treedt ook vaak op als advocaat van voetbalclub Ajax.

'Aanhouding is gotspe'

Volgens Jurjen Lemstra, advocaat namens de Russische aandeelhouders, is het een gotspe dat Wakkie is aangehouden: 'Wakkie is zo’n beetje de enige die geheel onpartijdig zijn uiterste best heeft gedaan van de puinhoop nog resultaat te maken. Dat juist deze man nu wordt opgepakt, is de wereld op zijn kop.'

Lemstra zegt geen enkele aanwijzing te zien dat Wakkie iets te maken heeft met de beschuldigingen, en wijst de vinger naar de Spaanse aandeelhouders: 'Ik weet de modus operandi van de Spaanse aandeelhouders en die kunnen echt heel ver gaan. Ze hebben in de procedure bij de ondernemerskamer gefalsifieerde e-mails ingebracht, waarvoor ze zijn veroordeeld. Ik neem aan dat men heel snel tot de conclusie komt dat dit gewoon een heel triest broodje aap is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen