Juridisch17 jan '17 21:42Aangepast op 18 jan '17 08:07

Goedkope auto importeren? Taxeer met een deurtje minder

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal geïmporteerde tweedehands auto's dat met een taxatierapport naar Nederland komt stijgt flink. Die taxatierapporten zijn volgens experts fraudegevoelig. Want als je een auto op papier minder waard maakt, hoeft er ook minder belasting betaald te worden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er zijn in 2016 bijna 49.000 taxatierapporten ingediend. Dit blijkt uit cijfers die BNR opvroeg bij de Belastingdienst. Een jaar eerder waren het er zo'n 36.000. Dat is een stijging van ruim 36 procent. Het totale aantal geïmporteerde auto's nam ook toe. Met 12 procent blijkt uit de opgevraagde cijfers.

Fraude

De taxatierapporten zijn fraudegevoelig. Hoe minder een tweedehands auto waard is, hoe minder belasting (BPM) betaald moet worden. Het is op drie verschillende manieren mogelijk om uit te rekenen hoeveel de auto waard is. Door middel van een tabel, waarbij een jaarlijks een bedrag van de nieuwwaarde van de auto af gaat. De tweede manier is de huidige handelswaarde van de auto; de derde manier dus het taxatierapport. Met die laatste methode valt te sjoemelen.

Schade

Een auto met schade is minder waard dan een auto zonder. Dus als je zelf 'schade' aanbrengt wordt de auto vanzelf minder waard en betaal je minder BPM. Zo kun je voor de taxatie onderdelen van de auto afhalen, om deze er vervolgens weer op te zetten. Haal een stuur of een deur van de auto, of maak er een deuk in, en de wagen wordt direct minder waard. Volgens staatssecretaris Wiebes is er zelfs sprake van een hele industrie die zich in deze methode specialiseert.

Volgens importeurs wordt er wel op gecontroleerd door de Belastingdienst, maar de pakkans zou ongeveer één op een miljoen zijn. Vooralsnog een lucratieve methode dus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen