Juridisch23 jan '17 11:15Aangepast op 23 jan '17 19:32

Rechtszaak Van der Graaf grotendeels openbaar

Auteur: Thijs Baas

De rechtszaak tegen Volkert van der Graaf wordt vandaag deels achter gesloten deuren voortgezet. Maar het grootste deel zal toch in het openbaar worden behandeld, meldt verslaggever Hugo Reitsma. De rechter besluit over twee weken of Volkert van der G. weer voor een jaar de cel in moet.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het gaat vooral om de geestesgesteldheid, waarover de gesprekken met de reclassering grotendeels gingen, meldt Reitsma. 'Die gespreksverslagen, zou achter gesloten deuren kunnen plaatsvinden. Van der Graaf zelf vreest dat zijn veiligheid in gevaar kon komen door alle details. Punt is overigens dat Volkert van der Graaf nu juist in de rechtbank zit omdat hij geen antwoord zou geven op vragen.' 

Gespreksverslagen

Volgens de verdediging is het openbaar maken van die gespreksverslagen in strijd met de afspraken en met de wet Bescherming Persoonsgegevens. Maar dat niet alleen: 'Ook de verstrekking van de reclassering aan het Openbaar Ministerie is in strijd met de wet en harde garanties van de Reclassering.' En voor zover die gespreksverslagen aan de orde komen, gebeurt dat achter gesloten deuren, meldt Reitsma.

Van der Graafs advocaat maakte principieel bezwaar 'tegen het uitspellen van alle details van een gesprek dat plaatsvond in het kantoor van de Reclassering, waarbij Van der Graaf verplicht was antwoorden te geven op vragen. 'Hij moet om de zoveel maanden daar op kantoor komen en antwoord geven op vragen, zodat de reclassering kan kijken hoe het gaat met zijn resocialisatie. Maar hij geeft geen antwoord op vragen, gaat in discussie of geeft algemene antwoorden, waardoor de officier van Justitie zijn werk niet meer zegt te kunnen doen.'

Voorwaardelijke vrijlating

Van der Graaf had een verzoek ingediend om de zaak tegen hem verder achter gesloten deuren te behandelen, zei zijn advocaat Willem Jebbink aan het begin van de zitting waarin de rechtbank in Amsterdam moet besluiten of Van der Graaf opnieuw gevangen moet worden genomen voor de duur van een jaar.Het verzoek is gedaan omdat de moordenaar van politicus Pim Fortuyn de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden. De rechtbank beslist later vandaag over het verzoek.

Jebbink deed het verzoek in verband met privacy. 'De reclassering heeft toegezegd dat de gesprekken nooit openbaar gemaakt zouden worden of aan het OM zouden worden geleverd." Het Openbaar Ministerie wil in de Amsterdamse rechtbank gesprekken laten horen van de wijze waarop volgens het OM de moordenaar van Pim Fortuyn het resocialisatieproces na zijn vrijlating tegenwerkt.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen