Juridisch25 jan '17 11:50

Ombudsman wil bescherming schuldenaar bij bankbeslag

Auteur: BNR Webredactie

Deurwaarders en overheidsinstanties moeten meer doen om te voorkomen dat schuldenaren bij het beslag op hun bankrekening niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien, vindt de Nationale ombudsman.

ANP
ANP

Ombudsman Reinier van Zutphen wil vastleggen dat de zogeheten beslagvrije voet ook bij bankbeslag gaat gelden. Die beslagvrije voet is het bedrag dat mensen nodig hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Dat bedrag wordt wel beschermd bij beslag op loon of uitkering, maar is wettelijk niet beschermd bij een beslag op de bankrekening.

Per jaar leggen de Belastingdienst, gerechtsdeurwaarders en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) samen zo'n 450.000 keer bankbeslag. De Nationale ombudsman ontvangt naar eigen zeggen regelmatig klachten van mensen die in financiële nood zitten, omdat zij door bankbeslag onder de beslagvrije voet komen.

De ombudsman overlegt eind januari met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale zaken en Werkgelegenheid), de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders en een aantal grote overheidsinstanties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen