
Op Facebook schrijft de president dat Obama in 2011 ook al eens een soortgelijke maatregel nam. Verder weten de media in zijn ogen dat hij de beslissing heeft genomen voor de veiligheid van de VS, maar schrijven ze niettemin over de ontstane onduidelijkheid en ophef. Dat het om een 'moslimstop' zou gaan zou bovendien een leugen zijn, omdat veertig landen met overwegend islamitische bevolkingen niet zouden zijn getroffen door de wet.
Toch heeft Trump de onduidelijkheid ook deels aan zichzelf te danken. Nadat in eerste instantie alle inwoners van de zeven landen de toegang tot de VS werd ontzegd, zei de stafchef van Trumps regering later op televisie dat het inreisverbod niet gold voor mensen met een permanente verblijfsvergunning, een zogeheten green card.
Zwakke broeders
Regeringsleiders uit de hele wereld veroordelen het inreisverbod van President Trump. In zowel de VS als in andere landen waren er het hele weekend demonstraties. En Trump krijgt ook uit eigen partij kritiek. De prominente Republikeinse politici John McCain en Lindsey Graham keerden zich tegen het decreet om mensen uit zeven landen te weigeren, en werden daarop op Twitter door Trump uitgemaakt voor 'zwakke broeders'.
Ook bedrijven hebben zich uitgesproken tegen de maatregelen van Trump. Zo kondigde Starbucks als vorm van protest aan de komende jaren zeker 10.000 vluchtelingen aan te zullen nemen.
Ongeldig verklaard
Procureurs-generaal van zestien Amerikaanse staten keerden zich in een gezamenlijke verklaring tegen het besluit van Trump. Ook namen verschillende federale rechters besluiten die delen van het decreet ongeldig verklaarden. Een rechter in New York oordeelde dat mensen zeker een week niet mogen worden teruggestuurd, een rechter in Massachusetts besloot dat het verboden is mensen toegang tot de VS te ontzeggen en een rechter in Californie vond dat een man die was vastgehouden en teruggestuurd naar Dubai op kosten van de VS alsnog naar Amerika moet kunnen afreizen.
Volgens advocaat en hoogleraar Internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops heeft Trump wel de bevoegdheid een dergelijke beslissing te nemen. 'Er is een wet uit 1952 die hem die mogelijkheid biedt, ter bescherming van de nationale veiligheid. De bevoegdheid van de president is dus aanwezig, maar het is nu de vraag of het niet in strijd is met de grondwet van de VS. Het zou me niet verbazen als het Hooggerechtshof zijn decreet op een later moment alsnog ongeldig verklaart.'