Juridisch2 feb '17 12:22Aangepast op 2 feb '17 12:41

Zware aanklacht tegen Rabobank

Auteur: Marjan van den Berg

Mensenrechtenorganisatie SMX Collective heeft aangifte gedaan tegen de top van Rabobank. Volgens SMX Collective moet het Nederlandse Openbaar Ministerie de top van Rabobank vervolgen wegens witwassen van drugsgeld en het deelnemen aan een criminele organisatie.

ANP
ANP

Het gaat om een dochteronderneming van Rabobank, Rabobank N.A. Deze onderneming is ook al in beeld bij justitie in de VS. Het Amerikaanse onderzoek richt zich op witwassen.

SMX, vertegenwoordigd door advocaat Göran Sluiter, wil dat de Nederlandse justitie niet alleen beschuldigingen van witwassen onderzoekt, maar ook de consequenties. 'Witwassen is geen misdrijf zonder slachtoffers, zeker niet onder deze omstandigheden', legt advocaat Sluiter uit. 'Dat geld wordt direct geïnvesteerd in de drugskartels, die vervolgens daarmee op grote schaal moorden plegen, mensen gedwongen laten verdwijnen... zeer ernstige misdrijven.'

Het onderzoek moet ook aantonen of Rabobank als geheel, en wellicht individuele personen, in staat van beschuldiging kunnen worden gesteld. Rabobank laat in een verklaring weten volledig te zullen meewerken aan het onderzoek. Het bewuste filiaal van Rabobank N.A. in Mexico is inmiddels gesloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen