Juridisch21 mrt '17 17:53Aangepast op 21 mrt '17 18:11

ING verdacht van corruptie

Auteur: Bastiaan Kleinjan

ING wordt verdacht van betrokkenheid bij internationale corruptie en witwassen. Ook zou de bank niet genoeg onderzoek hebben gedaan naar cliënten en ongebruikelijke transacties niet hebben gemeld.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van het Openbaar Ministerie. ING was onder meer betrokken bij smeergeldbetalingen van telecombedrijf VimpelCom. Dat bedrijf schikte vorig jaar voor 795 miljoen dollar met justitie in Nederland en de Verenigde Staten. Het OM verweet VimpelCom ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte rondom de toetreding tot de Oezbeekse telecommarkt.

Invallen FIOD

De FIOD heeft in maart vorig jaar invallen gedaan bij ING. Het OM wil niet zeggen of individuele ING-functionarissen ook verdacht zijn in het strafonderzoek. ING zou onder meer de wet tegen witwassen en de financiering van terrorisme (Wwft) hebben overtreden.

In het vorige week gepubliceerde jaarverslag van ING Groep over 2016 meldde de bank een tot op heden onopgemerkt gebleven passage waarin staat dat ING onderwerp is van Nederlands strafrechtelijk onderzoek. Volgens het ING-jaarverslag hebben Amerikaanse autoriteiten ook informatieverzoeken aan ING gericht die gerelateerd zijn aan het Nederlandse onderzoek.

Gevolgen

Volgens het jaarverslag kunnen de gevolgen van de onderzoeken 'significant' zijn. De bank kan niet inschatten welke boetes of straffen het gevolg kunnen zijn van de onderzoeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen