Juridisch24 mrt '17 13:40

Justitiële blunder: DNA-hit 9 jaar laten liggen

Auteur: Koos Tervooren

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben bijna tien jaar niets gedaan met een DNA-match van een man die mogelijk twee verkrachtingen en een beroving heeft gepleegd. In 2008 werd bij de man DNA afgenomen en toen bleek al dat er een match was.

In all onze cellen zit het zelfde DNA, maar cellen gebruiken niet alle DNA-informatie. (Foto: ANP)
In all onze cellen zit het zelfde DNA, maar cellen gebruiken niet alle DNA-informatie. (Foto: ANP)

Het OM en de politie zoeken uit wat er fout is gegaan en waarom er geen onderzoek is gestart, terwijl de hit wel bekend was. Dat meldt het OM Den Haag.

Het gaat om een verkrachting en beroving van een 22-jarige prostituee in Leeuwarden in 1997 en een verkrachting van een vrouw in haar woning in Delft een jaar later. In 2008 werd bij de man lichaamsmateriaal afgenomen nadat hij was aangehouden voor een mishandeling. Het DNA werd opgenomen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut, de twee matches werden doorgeven aan het OM en de politie, maar daarna gebeurde er niets.

Het slachtoffer uit de Delftse zaak is geïnformeerd over de aanhouding van de man. De vrouw uit Leeuwarden is in 2008 overleden, haar nabestaanden zijn op de hoogte gebracht. De politie en het OM hebben excuses aangeboden, laten ze weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen