Juridisch24 apr '17 18:47

Nikon sleept ASML voor de rechter

Auteur: Jolijn Mes

Het Japanse camerabedrijf Nikon bindt een juridische strijd aan met het Nederlandse ASML. De laatste zou namelijk patenten hebben gebroken.

HH/Peter Hilz
HH/Peter Hilz

Nikon zegt dat ASML zonder toestemming een techniek gebruikt die Nikon heeft ontwikkeld. Ook de lenzenleverancier van ASML, Carl Zeiss, moet als het aan Nikon ligt in de rechtbank verschijnen.

Het gaat om de zogeheten 'immersie technologie', waarbij een laagje vloeistof wordt gebruikt voor het scherper projecteren van de chip. Er was ooit toestemming van Nikon om de techniek te gebruiken, maar die toestemming zou in 2009 verlopen zijn. Het bedrijf wil daarom een verkoopverbod en een schadevergoeding afdwingen.

Volgens Dick van Engelen, hoogleraar Octrooirecht aan de Universiteit van Maastricht en advocaat, is het lastig om in te schatten hoeveel kans Nikon maakt in deze zaak: 'Het zou gaan om elf octrooien. In de meeste octrooiprocedures is het de vraag of de octrooien überhaupt wel geldig zijn. En de tweede vraag of ze wel worden toegepast. Er zal ergens wel een basis zijn voor het feit dat ASML een deel van die technologie nodig heeft, maar of dat al die elf octrooien betreft en hoe zwaar dat uitpakt, laat zich moeilijk inschatten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen