Juridisch26 apr '17 17:01Aangepast op 26 apr '17 17:18

Eén knipje en zeg maar dag tegen je enkelband

Auteur: Judith Laanen

Eén van de grootste drugscriminelen van ons land is zoek. Cetin G. knipte zich, heel simpel, met een schaar naar zijn vrijheid.

Foto ANP
Foto ANP

Vorig jaar werd hij nog tot 12 jaar cel veroordeeld voor cocaïnesmokkel. In afwachting van die uitspraak van de rechter zat G. thuis met een enkelband. Hij zag vlak voor de uitspraak van de rechter de bui al hangen en knipte zijn enkelband af. Die werd langs de A12 gevonden. Nu is hij dus spoorloos.

Jaarlijks worden zo'n 700 criminelen onder elektronisch toezicht geplaatst. Volgens Sjef van Gennip van Reclassering Nederland moet je bij de rechtbank zijn als je wil weten waarom zo'n grote vis als Cetin G. een enkelband om mocht.

'Geen 7 meter staal om je enkel'

Volgens Van Gennip is een enkelband niet van zeven meter staal waar je een ijzerzaag voor nodig hebt. 'Het is een elektronisch hulpmiddel dat contact maakt met de huid en waar een zendertje in zit. Als je die wil saboteren, kan dat.' Honderd procent garantie dat er niks met een enkelband zal gebeuren, is er dus niet, zegt hij.

'Enkelband heroverwegen'

Peter van der Laan, hoogleraar reclassering aan de Vrije Universiteit, vindt dat voor dit soort zwarte criminelen moet worden overwogen of ze hun zaak wel thuis zouden mogen afwachten. 'Deze zaak is in allerlei opzichten bijzonder. Dat je van zo'n enkelband af kan met doorknippen of een andere vorm van frauderen, so be it, maar waarom is het vervolg - en daar zijn doorgaans duidelijke afspraken over gemaakt - dat ingeschat werd dat er weinig aan de hand was en geen verdere actie ondernomen hoefde te worden? Dit is heel, heel opmerkelijk.'

'We weten niet waar hij is'

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie bevestigde de ontsnapping. 'Hij heeft zich onttrokken aan zijn elektronisch toezicht en we weten niet waar hij is. Er loopt nu een opsporingsonderzoek naar hem.' De Landelijke Eenheid, die de strafzaak tegen G. leidde, is woedend.

In totaal smokkelde de 46-jarige Cetin G. 15.000 kilo cocaïne. Het internationale onderzoek waarin G. centraal stond duurde ruim twee jaar. De zaak is een van de grootste cocaïnezaken uit de Europese geschiedenis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen