Juridisch27 apr '17 20:10Aangepast op 28 apr '17 10:48

Frans onderzoek naar toewijzing WK 2018 en 2022

Auteur: BNR Webredactie

Het Franse openbaar ministerie doet onderzoek naar corruptie bij de toewijzing van het WK voetbal in 2018 in Rusland en 2022 in Qatar, meldt de Franse krant Le Monde. Volgens de krant is oud-FIFA-voorzitter Sepp Blatter al verhoord.

Foto ANP
Foto ANP

De Franse aanklagers zijn vorig jaar begonnen met het onderzoek naar de biedprocedures voor beide titeltoernooien. Volgens Le Monde is Blatter vorige week donderdag door de Franse justitie verhoord, vooralsnog als getuige. Het onderzoek richt zich volgens de krant ook op samenzwering, ongeoorloofde beïnvloeding en verzwijgen van machtsmisbruik.

Na VS en Zwitserland nu ook Frans onderzoek

De Zwitserse en Amerikaanse autoriteiten doen op hun beurt al twee jaar onderzoek naar mogelijke corruptie bij de wereldvoetbalbond in de periode onder Blatter. De inmiddels 81-jarige Zwitser trad in 2015 na een bewind van zeventien jaar terug.

De zaak Blatter en Platini

Blatter werd voor acht jaar geschorst voor een dubieuze betaling aan de Franse oud-international Michel Platini, de voormalig voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Die straf werd in 2016 teruggebracht tot zes jaar. Ook Platini werd voor een periode van zes jaar geschorst voor alle voetbalactiviteiten. Zwitserse aanklagers doen ook nog onderzoek naar de gewraakte betaling van Blatter aan Platini.

Lees ook: 'Blatter verliest beroep tegen schorsing'

De FIFA heeft volgens Le Monde vorige maand bewijsstukken overhandigd aan de Zwitserse en de Amerikaanse justitie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen