Juridisch28 apr '17 10:06Aangepast op 28 apr '17 13:12

'Te laat om Rusland en Qatar WK nog te ontnemen'

Auteur: BNR Webredactie

De WK's van 2018 en 2022 zullen gewoon in Rusland en Qatar worden afgewerkt. Hoewel steeds meer duidelijk wordt over corruptie rond de toewijzing aan beide landen, zijn de voorbereidingen al te vergevorderd om de WK's te verplaatsen, zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de VU.

Foto: ANP
Foto: ANP

De lopende justitiële onderzoeken in de VS, Zwitserland en nu ook Frankrijk zullen ongetwijfeld gevolgen hebben voor de WK’s, maar wat deze gevolgen precies zullen zijn, is volgens Olfers afwachten. 'Maar de WK’s daar niet houden, lijkt me steeds moeilijker worden. De stadions worden gebouwd, alles is klaar. Er zullen veel meer mensen getroffen worden als je de toernooien ergens anders organiseert.'

Natuurlijke binding met Frankrijk

Gisteren werd bekend dat het Franse openbaar ministerie onderzoek doet naar de mogelijke corruptie rondom de toewijzing van het WK voetbal in 2018 in Rusland en 2022 in Qatar. Het OM zal zich vooral richten op de rol van Franse staatsburgers, onder wie oud-UEFA-baas Michel Platini, voormalig FIFA-topman Jérôme Valcke en een lid van het uitvoerend comité. 'Die zijn over het algemeen al geschorst, maar ze hebben dus een natuurlijke binding met Frankrijk. Daarom komen nu ook de Fransen in actie', vertelt Olfers.

Corruptie prioriteit  

Het Franse OM wil met dit onderzoek te weten komen of ook volgens het Franse recht iets is gebeurd wat niet mag, en of ze in actie moeten komen. 'Met de verkiezingen die aan de gang zijn staat corruptie hoog op de prioriteitenlijst van justitie.'

Lees ook: Frans onderzoek naar toewijzing WK 2018 en 2022

Ook de Amerikaanse en de Zwitserse autoriteiten zijn bezig met een onderzoek. De kans is groot dat de Fransen samen zullen gaan werken met hen; 'Want als Frankrijk zo’n zaak rond wil krijgen, dan zitten ze waarschijnlijk te springen om bepaalde informatie die de Amerikanen of Zwitsers al hebben.' Ook hebben de Fransen al eerder meegewerkt met de Zwitserse justitie.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen