Juridisch10 mei '17 13:01

Lakeman: 'Schors EY-accountant die prijs Facultatieve drukte'

Auteur: Thijs Baas

Een accountant van EY die de jaarrekening van uitvaartonderneming De Facultatieve heeft goedgekeurd, moet worden geschorst. Dat zegt oorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI), die daarvoor een tuchtklacht heeft ingediend bij de Accountantskamer.

Foto: ANP
Foto: ANP

VVD-voorzitter Henry Keizer zou in 2012 samen met zakenpartners voor een veel te lage prijs de uitvaartonderneming De Facultatieve hebben gekocht. Volgens Lakeman werkte EY mee aan de dubieuze deal door jaarrekeningen goed te keuren waarin de financiële situatie van De Facultatieve veel slechter werd voorgesteld dan die in werkelijkheid was. Daardoor kreeg de opvallend lage verkoopprijs 'een schijn van redelijkheid'. Die actie kan volgens Lakeman niet onbestraft blijven.

De integriteitscommissie van de VVD doet onderzoek naar de zaak. Keizer heeft voor de duur van dat onderzoek zijn taken als partijvoorzitter neergelegd. Volgens Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, heeft de hele kwestie haar en Keizers partij behoorlijk wat schade berokkend

Lees ook: Rutte: 'VVD laat niet zomaar iemand vallen'

Gerelateerde artikelen