Juridisch12 mei '17 17:47

Zieke David (12) is '100 procent wilsbekwaam'

Auteur: Noémi Prent

De doodzieke David hoeft geen chemokuren te ondergaan. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar bepaald in een zaak die was aangespannen door de vader van het jongetje. Die wilde graag dat zijn 12-jarige zoon chemokuren zou ondergaan, omdat daarmee zijn overlevingskans groter zou worden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maar David wil dat niet, omdat hij bang is dat hij nog zieker wordt van de behandeling. 'Ik begrijp dat de vader vraagtekens zet bij diens wilsbekwaamheid, maar ik zie in de geschetste omstandigheden voor de rechter geen ruimte om Davids afweging niet te respecteren', sprak de rechter vandaag.

Rechter

Volgens persrechter Gerda van Dijk is de eis van de vader afgewezen omdat David wilsbekwaam wordt geacht. 'De rechter neemt de vaststelling dat hij wilsbekwaam is over. En de rechter heeft getoetst of artsen die de beslissing van David respecteren, dat op goede gronden doen.'

Wilsbekwaamheid

Of iemand wel of niet wilsbekwaam is, wordt op zorgvuldige wijze vastgesteld. 'Het gebeurt altijd door de kinder- of jeugdpsychiater. Er wordt uitvoerig met het kind gesproken en onderzocht of hij in staat is te overzien wat het stoppen van de behandeling betekent', legt de persrechter uit. 'Er is vastgesteld dat hij heel goed kan spreken over zijn ziekte, de behandeling en de gevolgen van het stoppen.'

Vader

De vader van David had wel rekening gehouden met een uitspraak in zijn nadeel, vertelt zijn advocaat. 'De wet is heel duidelijk ten aanzien van de mogelijkheid van kinderen tussen 12 en 16 jaar om hun wel ten aanzien van behandelingen kenbaar te maken', legt zij uit. Wel zal de vader van David samen met zijn advocaat kijken of er nog andere juridische mogelijkheden zijn.

Gerelateerde artikelen