Internationale politiek19 mei '17 19:28

Ecuador biedt Assange asiel

Auteur: Karlijn Meinders

De regering van Ecuador heeft het Verenigd Koninkrijk gevraagd om WikiLeaks-oprichter Julian Assange een vrijgeleide te geven om de Ecuadoraanse ambassade in Londen te verlaten. Assange zou vervolgens asiel kunnen krijgen in het Zuid-Amerikaanse land.

Foto: ANP
Foto: ANP

Assange liet eerder zelf via zijn advocaat weten politiek asiel te willen vragen in Frankrijk. Assange nam in juni 2012 zijn toevlucht in de ambassade in Londen om uitlevering naar Zweden te voorkomen. In het Scandinavische land werd hij beschuldigd van verkrachting, maar Zweden liet vandaag weten het internationale arrestatiebevel tegen de Australiër in te trekken en het onderzoek naar de beschuldigingen te stoppen.

De Britse politie stelde dat hij wordt gearresteerd zodra hij de ambassade verlaat, omdat hij vijf jaar geleden op borgtocht was vrijgelaten maar er toch vandoor ging. Volgens correspondent Lia van Bekhoven is dat niet de reden waarom Assange niet zomaar de deur uit kan stappen. 'Een jaartje in een Engelse gevangenis, daar is hij niet bang voor. Waar hij wel voor vreest is om hetzelfde lot te ondergaan als Chelsea Manning en uitgeleverd te worden aan de VS.'

Aanklacht VS

Het Zweedse Openbaar Ministerie ziet geen mogelijkheid Assange naar Zweden te halen en de vraag of hij schuldig of onschuldig is, kan het OM nu niet vaststellen, zei de aanklaagster. De aanklacht is formeel niet van de baan. Ze beklemtoonde dat de zaak weer wordt opgepakt als Assange zich in Zweden vertoont. Het misdrijf waar Assange van wordt verdacht, verjaart in augustus 2020. Assange heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Hij stelt dat ze een truc zijn om hem aan de VS uit te leveren.

Vorige maand liet het Amerikaanse ministerie van Justitie weten dat het bezig was aanklachten op te stellen voor een arrestatiebevel voor Assange. WikiLeaks heeft op grote schaal geheime documenten van de Amerikaanse overheid gepubliceerd.

Lees ook: Hoe effectief is WikiLeaks nog?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen