Juridisch9 jun '17 07:02

Wie krijgt Whitney's miljoenen?

Auteur: Jelle Maasbach

Vijf jaar na haar overlijden is nog steeds niet duidelijk wie de bijzondere erfenis van Whitney Houston krijgt. Een erfenis die na dit weekend alleen maar meer waard wordt.

Whitney Houston in 2004. Foto: ANP/EPA
Whitney Houston in 2004. Foto: ANP/EPA

I Wanna Dance With Somebody, How Will I Know? en One Moment In Time: een aantal van de wereldhits die Houston scoorde. Vooral in de jaren '80 en begin jaren '90 was ze in de hitlijsten te vinden. Jaren later is haar muziek nog steeds populair, maar de grote vraag is wie er verantwoordelijk is voor haar muzikale (en vooral financiële) erfenis.

In 2012 overleed de muzikale legende en ging haar vermogen (20 miljoen dollar aan bezittingen, waaronder de royalty's van een deel van haar werk) in een stichting. Haar dochter erfde dat alles, maar overleed niet veel later ook. Sindsdien is er in de familie een juridisch gevecht over de nalatenschap.

De teller tikt door, vooral na dit weekend. Er gaat namelijk een documentaire over de zangeres in première: Can I Be Me? Daardoor staat in een klap haar muziek weer in de schijnwerpers. Mensen zullen haar muziek weer downloaden en streamen en dat betekent weer kassa voor de stichting.

Belangen

Dat de zaak al jaren speelt is logisch, zegt advocaat Ricardo Dijkstra. Hij is een intellectueel eigendomsexpert, verbonden aan Vondst advocaten. ‘In eigen praktijk zie ik soms wel dat een zaak wel tien jaar kan duren voordat er echt een eindoordeel is. Naarmate de belangen groter zijn, is de bereidheid om te procederen voor de partijen ook groter.’

En die belangen zijn in dit dossier erg groot. Hoe macaber het ook klinkt, artiesten als Michael Jackson, Elvis Presley of Prince scoren ook postuum nog hits. Al gebeurt dit in het geval van Houston niet, het gaat, zo zegt Dijkstra, nog steeds om vele miljoenen.

Zo kan het dat vijf jaar na het overlijden van Whitney Houston haar muziek nog steeds gedraaid wordt, maar de eindverantwoordelijke van al haar werk nog niet gevonden is. Dat kan dus zomaar nog een keer tien jaar duren voordat al dat geld een nieuwe eigenaar vindt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen