Juridisch13 jun '17 14:25Aangepast op 13 jun '17 16:05

Advocaten willen defensieministers horen in omkoopzaak

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De advocaten van de zes verdachten in de omkopingszaak rond auto-importeur PON willen oud-defensieministers Eimert van Middelkoop, Henk Kamp en Hans Hillen als getuigen horen.

Dat verzoek deden ze tijdens de zitting over de corruptiezaak, die draait om de omkoping van ambtenaren bij de aanschaf van auto's voor de politie en defensie door importeur PON. Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken maakte van de voordeeltjes van PON gebruik. De verdachten zijn vooral mensen die verantwoordelijk zijn voor het wagenpark van de politie en defensie, vertelt verslaggever Harmen van der Veen. 'Dat zijn interessante mensen als je auto’s verkoopt, zoals importeur PON. Volgens het Openbaar Ministerie kregen de ambtenaren allemaal cadeautjes, zoals gratis nieuwe winterbanden en kortingen op leaseauto’s.'

Vijf verkopers terecht

PON trof zelf al een schikking met justitie, maar vijf medewerkers van het bedrijf staan wel terecht. ‘Zij kregen door middel van de steekpenningen mooie opdrachten voor hun baas, waarmee miljoenen euro’s waren gemoeid’, vertelt Van der Veen. Het ging om 13.000 auto’s voor de politie en ruim 1600 voor defensie.

Henk Kamp blijft vooralsnog buiten schot. 'Het OM heeft niet dusdanig zware verdenkingen dat hij op de rol staat vandaag. Ze waren heel erg bezig met PON en toen stond de achternaam Kamp ook op de lijst. Dat maakt het extra interessant. Vooralsnog is daar geen link, wel vindt één van de advocaten heel oneerlijk’, weet Van der Veen. Een van de mensen die terecht staan heeft ongeveer voor hetzelfde bedrag iets ontvangen als Kamp, maar ze worden niet op dezelfde manier berecht.

Gerelateerde artikelen