Juridisch23 jun '17 09:12Aangepast op 23 jun '17 10:48

Miljardenstrop dreigt voor NN

Auteur: Marjan van den Berg

Verzekeraar NN (Nationale-Nederlanden) verliest een beroepszaak en moet een klant duizenden euro's terugbetalen. Volgens Wakkerpolis NNclaim heeft de uitspraak een precedentwerking omdat er duizenden van dit soort polissen zijn verkocht, en moet NN daarom mogelijk in totaal 2,75 miljard euro terugbetalen.

ANP
ANP

NN, onderdeel van NN Group, heeft een hoger beroep in één zaak hierover verloren, maar in totaal zijn er bij NN 500-duizend van dit soort beleggingsverzekeringen verkocht, zegt de advocaat die de zaak namens een gedupeerde heeft begeleid. Per zaak zou NN gemiddeld 5500 euro kwijt kunnen zijn, verwacht Wakkerpolis NNclaim.

De hoogste instantie van klachteninstituut Kifid bepaalde dat NN de zogeheten 'eerste kosten' niet bij de betreffende klant in rekening had mogen brengen. NN Group zegt de uitspraak te zullen naleven omdat deze bindend is, maar zegt ook dat de uitspraak in strijd is met een eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie en dat de financiële gevolgen van beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat.

'Dat kan wel zijn, maar dit is de hoogste instantie in Nederland. Dus dat kunnen ze vinden, maar: jammer', zegt advocaat Adriaan de Gier (Wakkerpolis NNclaim). 'De uitspraak is gedaan, maar NN is niet onaantastbaar. Iedereen die nu naar het Kifid gaat, krijgt dezelfde uitspraak. Punt.' De Gier wil nu dan ook verder gaan met een collectieve procedure waarin een rechterlijke uitspraak over alle zaken wordt gevraagd.

Gerelateerde artikelen