Juridisch10 aug '17 18:33Aangepast op 11 aug '17 06:30

AkzoNobel wint rechtszaak van Elliott

Auteur: BNR Webredactie

De rechter heeft de activistische aandeelhouder Elliott in het ongelijk gesteld in een zaak die het aanspande tegen AkzoNobel. Het chemiebedrijf hoeft geen aandeelhoudersvergadering over het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans te agenderen.

ANP
ANP

Volgens de rechtbank van Amsterdam heeft Elliott geen recht op de bijzondere aandeelhoudersvergadering. 'AkzoNobel kan op dit moment niet worden gedwongen die bijzondere aandeelhoudersvergadering uit te schrijven', zegt persrechter Monetta Ulrici. 'Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste heeft Akzo al een aandeelhoudersvergadering uitgeschreven op 8 september. Daarbij komt Akzo tegemoet aan de wens van de aandeelhouders en zal het verantwoording afleggen over de gang van zaken rondom de overnamestrijd met PPG.'

Strakke termijnen

'Er is geen ruimte voor een stempunt over het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans tijdens die bijzondere aandeelhoudersvergadering', zegt Ulrici. 'Er zijn hele strakke termijnen waarop agendapunten ingediend moeten worden en die termijnen zijn verstreken.' Bijzonder is wel dat die termijnen al verstreken waren voordat de bijzondere aandeelhoudersvergadering uitgeschreven werd. 'Dat kan zo zijn, maar dat betekent niet dat Elliott buiten die tijd nog punten kan opgeven waar zij op dat moment behoefte aan hebben', zegt Ulrici.

Eis

De activistische aandeelhouder eiste dat AkzoNobel op een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans agendeert. Akzo weigerde dit punt op de agenda te zetten en bovendien verdenken zij Elliot ervan alleen uit te zijn op financieel gewin. Door het ontslag van Burgmans zou de activistische belegger zijn grip op het bedrijf verder hebben versterkt. Zo schrijft het Financieele Dagblad.

PPG 

Elliott is niet te spreken over de weigering van Burgmans om in overleg te gaan met het Amerikaanse PPG Industries en diens overnamevoorstellen voor Akzo. Die overname ketste daarom af. De Amerikanen waren uiteindelijk bereid om 26 miljard betalen voor het verf- en chemieconcern.

De aandeelhouder spande eerder een zaak aan bij de Ondernemingskamer, maar daar kregen ze ook geen gelijk.

Lees ook: Elliott vs Akzo: opnieuw hard tegen hard

Lees ook: Akzo roept aandeelhouders bijeen, Burgmans volgend jaar weg


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen