Juridisch25 aug '17 08:47Aangepast op 25 aug '17 11:14

Cel voor Samsung-kopstuk

Auteur: BNR Webredactie

Een Zuid-Koreaans hof heeft de vicevoorzitter van Samsung veroordeeld tot vijf jaar cel voor corruptie.

ANP/AFP
ANP/AFP

Het hof veroordeelt de 49-jarige Jay Y. Lee wegens omkoping, verduistering en meineed in een schandaal dat eerder leidde tot het vertrek van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. Lee had volgens de aanklagers voor omgerekend 32,7 miljoen euro aan steekpenningen betaald aan een vertrouweling van Park. In ruil daarvoor zou Samsung politieke steun krijgen voor de fusie van twee dochterondernemingen.

Het is voor het eerst dat zo'n belangrijke topman achter de tralies verdwijnt. Lee kan geen gratie krijgen. Justitie had 12 jaar cel tegen Lee geëist. Lee ontkent iets te hebben misdaan. Hij gaat in beroep.

Aanpak corruptie

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil de corruptie in het land aanpakken. 'Dat de rechter het aandurft om zo'n machtige man in de gevangenis te zetten is natuurlijk voor hem een opsteker', zegt correspondent Jeroen Visser. 'Maar hij (Moon Jae-in, red.) moet nog wel concrete maatregelen nemen om echt de economie en de macht van de grote bedrijven te gaan hervormen. Dat moet dus nog blijken.'

Lee werd gezien als de troonopvolger bij de Zuid-Koreaanse elektronicagigant, die zo'n 80 jaar geleden door zijn opa werd opgericht. Eerder werd de vader van Lee ook al veroordeeld voor betrokkenheid bij corruptie, maar hij hoefde zijn straf van drie jaar cel voor verduistering en belastingontduiking niet uit te zitten.

De fraudeperikelen bij Samsung kwamen aan het licht terwijl het bedrijf toch al verwikkeld was in een nachtmerrie rond de Galaxy Note 7, die door een batterijprobleem spontaan in brand kon vliegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen