Juridisch30 aug '17 23:27Aangepast op 31 aug '17 09:41

Medicijn of drugs? Verkeerspolitie ziet geen verschil

Auteur: Jolijn Mes

Één miljoen mensen die medicijnen gebruiken lopen jaarlijks het risico een rijontzegging of een forse boete opgelegd te krijgen. Daarvoor waarschuwt apothekersvereniging KNMP op BNR.

Speekseltest. Foto: ANP
Speekseltest. Foto: ANP

Sinds twee maanden controleert de politie met een speekseltest op drugsgebruik in het verkeer, maar daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die drugs gebruiken en mensen die medicijnen slikken. Zonder ruggespraak met de KNMP is de bestaande richtlijn met het badwater weggegooid en dat is jammer, zegt Illya Soffer van koepelorganisatie Ieder In. 'Het is hartstikke jammer dat professionals en mensen met een beperking niet bij het maken van dit beleid zijn betrokken, om tot een wijziging te komen die niet zo veel onrust veroorzaakt.'

Tientallen meldingen

Ieder In heeft inmiddels al tientallen meldingen binnen van mensen die zich zorgen maken over de risico's die ze lopen, zegt Soffer. En al gaat het slechts om een klein kansje dat je een speekseltest voor je kiezen krijgt, veel mensen zijn afhankelijk zijn van medicatie om te kunnen functioneren in de samenleving. 'Je zult maar een aangepaste auto hebben en stuiten op een handhaver die niet weet wat hij moet doen en daarom gewoon een boete uitschrijft.'

Geen partydrug

Tot nu toe wordt bij het gebruik van medicatie voor mensen met een chronische ziekte of een beperking de richtlijn van de KNMP gehanteerd en die werkt volgens Soffer zeer naar behoren: 'als je na twee weken gebruik geen ernstige bijwerkingen hebt, kun je gewoon rijden. Dat moeten mensen uitproberen en natuurlijk moet je even kijken hoe dat uitpakt als je begeleid wordt door een arts of de apotheker. Dit gaat om mensen die die medicijnen tientallen jaren gebruiken. En het is in ieder geval geen partydrug'.

Lees ook: Vanaf juli speekseltesten in verkeer

Medicinale drugs

Het gaat niet om een paracetamolletje, maar om medicinale drugs die vooral chronische patiënten moeten gebruiken. Denk daarbij aan mensen met een chronische hernia, kanker, MS of ADHD.

Die laatste groep trok eerder al aan de bel, maar nu blijkt dus dat jaarlijks één miljoen mensen met een chronische aandoening het risico loopt om als drugsgebruiker gestraft te worden.

Lees ook: 'Cannabisolie is wondermedicijn'

Medicijnen in het verkeer

De apothekersvereniging erkent dat zware medicijnen en drugs het rijgedrag kunnen beïnvloeden, maar: 'Als je dat twee weken gebruikt, raakt je lichaam daarop ingesteld en dan heeft dat geen nadelige invloed op je lichaam. Sterker nog: sommige geneesmiddelen leiden ertoe dat mensen juist beter kunnen rijden', zegt KNMP-directeur Leon Tinke.

Lees ook: Meer dodelijlke slachtoffers in het verkeer

Handhaving gaat door

De maximum boete die je kunt krijgen als je met drugs achter het stuur wordt gepakt - en dat geldt dus ook als je medicinale cannabis gebruikt - is 8200 euro. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft aan apothekersvereniging KNMP wel toegezegd naar een oplossing te zoeken, maar zegt ook dat ze in de tussentijd blijft handhaven.

Het is nog onduidelijk hoe die nieuwe oplossing eruit zou moeten zien, maar aangezien de nieuwe Verkeerswet daarvoor moet worden aangepast, zal het nog lang op zich laten wachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen