Iets verzwijgen kan je zomaar je baan kosten
Soms kun je maar beter eerlijk zijn tijdens je sollicitatie...
Tijdens je sollicitatiegesprek verzwijgen dat je er extreemrechtse ideeën op nahoudt, of dat je weleens vast hebt gezeten voor openbare dronkenschap? Natuurlijk gooi je niet zomaar al je zonden op tafel tijdens een sollicitatie. Maar pas op, bepaalde dingen verzwijgen kan een geldige reden zijn voor ontslag, waarschuwt juridisch dienstverlener DAS. Dat valt op te maken uit twee recente uitspraken van de rechter.
Vertrouwen geschonden
Een geschiedenisleraar had bij zijn sollicitatie niet vermeld dat hij er in het verleden extreemrechtse ideeën op nahield (die hij ook nog eens op social media had geuit) en dat hij lid was van een groep hardcore voetbalfans. Nadat hij was aangenomen kwamen leerlingen, ouders en het schoolbestuur erachter. De leraar werd ontslagen en volgens de rechter was dat ontslag terecht. Niet omdat hij ongeschikt was voor de baan, maar omdat hij had gezwegen over zijn vroegere politieke sympathieën.
Ook in een andere zaak had iemand tijdens de sollicitatie informatie achtergehouden. Ook hier vond de rechter een ontslag terecht, omdat het vertrouwen in de werknemer was geschonden. Juist in het prille begin van een arbeidsrelatie moet volgens de rechter het vertrouwen nog worden opgebouwd.
Pascal Besselink, senior jurist arbeids- en pensioenrecht bij DAS: 'Ga zeker geen hele of halve onwaarheden vertellen. En verzwijg vooral geen zaken die van belang kunnen zijn in of voor jouw toekomstige baan.'