Juridisch25 sep '17 07:30Aangepast op 25 sep '17 10:49

Cybercrime kost economie miljarden

Auteur: BNR Webredactie

Cybercrime kost de Nederlandse economie elk jaar 10 miljard euro. Er waren 2,5 miljoen cyberdelicten in 2016, maar slechts iets meer dan een kwart van alle cybercrime wordt gemeld bij de politie of andere instanties, blijkt uit cijfers van het CBS.

(ANP)

In 2016 vonden in totaal 2,5 miljoen cyberdelicten plaats. Het gaat dan bijvoorbeeld om identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude of cyberpesten. Daarvan werd 27 procent gemeld bij de politie of andere instanties die zich met cybercrime bezighouden. Dat is een daling ten opzichte van 2012, toen nog 31 procent werd gemeld. Aangifte bij de politie gebeurde in slechts 8 procent van alle cyberdelicten die vorig jaar plaatsvonden.

Er is ook gekeken naar bedrijven. Ruim 20 procent van de bedrijven met minstens tien werknemers heeft in 2016 te maken gehad met de gevolgen van cyberaanvallen. Bij de helft van de getroffen bedrijven leidden deze aanvallen tot kosten.

Jaarlijks 9 miljard schade

Maarten Camps, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, vertelt dat de schade voor ondernemingen bij cybersecurity enorm is. 'De schade bij een grote onderneming loopt op tot 9 miljard euro per jaar. Bij het mkb tot 1 miljard. Het gaat om zeer aanzienlijke bedragen.'

In het ergste geval, als alle nachtmerriescenario's werkelijkheid worden, zou Nederland zelfs 100 miljard euro schade lijden. Vooral banken, nutsvoorzieningen, technologische bedrijven en de publieke sector lopen gevaar.

Waarom wordt het zo vaak niet gemeld?

Volgens cybercrime-expert Dharminder Debisarun van Palo Alto Networks wordt cybercrime vaak niet gemeld omdat mensen het zelf willen oplossen, of er de ernst niet van inzien. 'Iedereen is bang voor negatieve publiciteit. Je wilt niet de voorpagina van het Algemeen Dagblad halen,' licht hij toe.

Bij bedrijven is het zo dat deze goed moeten kunnen bewijzen dat ze niet door eigen nalatigheid slachtoffer van cybercrime zijn geworden. Daarom stappen ze vaak niet naar de politie.

Overheid schiet tekort

De overheid schiet tekort, vindt Debisarun. Wel lanceert de overheid vanaf volgend jaar een zogenaamd Digital Trust Centre. 'Alleen dat is twee jaar te laat. De wet datalek bijvoorbeeld is al sinds 1 januari 2016 van kracht. Maar beter te laat dan nooit. De overheid realiseert zich ook wel: we moeten de ondernemers en de consumenten meer gaan helpen.'

Boete

De overheid zou bedrijven bijvoorbeeld consequenter kunnen beboeten wanneer zij hun zaakjes niet op orde hebben. Maar, zegt Debisarun, dat is heel makkelijk gezegd. 'We moeten ons met z'n allen realiseren: cybercriminaliteit blijft een ontwikkeling. Overal in de wereld is een tekort aan securitypersoneel. Dat zal voorlopig zo blijven.'

Camps benadrukt dat het beboeten van bedrijven op dit moment niet aan de orde is vanuit de overheid. 'Het is de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven, zeker van het mkb, om zelf te zorgen voor investeringen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen