Juridisch21 sep '17 16:46Aangepast op 21 sep '17 18:01

'We hebben met Schengen gekozen voor open grenzen'

Auteur: Kay Rutten

Er zijn zeker tien luchtvaartmaatschappijen die binnen het Schengengebied geen identiteitscontrole doen bij het inchecken. Criminelen en terroristen kunnen zo gemakkelijk anoniem door Europa vliegen. Onderzoekers van de Universiteit Leiden gaan hier nu onderzoek naar doen.

Vanmorgen kwam BNR met het nieuws dat zeker tien maatschappijen binnen het Schengengebied geen identiteitscontrole doen bij het inchecken. Daar zitten grote maatschappijen bij als EasyJet, Tui, Lufthansa, Transavia en ook KLM.

Lees ook: Zeker tien luchtvaartmaatschappijen checken de identiteit van hun passagiers niet

Onderzoek

'Wij gaan nu onderzoeken hoe dit precies zit', zegt Jorrit Rijpma, universitair hoofddocent Europees recht van de Universiteit Leiden. 'Onder het Schengenrecht is er sprake van een vrij verkeer van personen en goederen maar onder het luchtvaartrecht kunnen er wel verplichtingen zijn om te controleren op identiteitspapieren.' Het onderzoek zal zich vooral richten op de spanningen tussen het Europees recht en het luchtvaartrecht.

Gegevens delen

Om meer grip te krijgen op wie er nou eigenlijk in welk land aankomt zijn luchtvaartmaatschappijen inmiddels wel verplicht om gegevens van de passagierslijsten te delen met lokale autoriteiten. 'In eerste instantie gaat het alleen om vluchten vanuit landen buiten het Schengengebied, maar er is afgesproken dit ook te gaan doen bij vluchten binnen het Schengengebied', zegt Rijpma. De vraag is natuurlijk in hoeverre dit een probleem is als diegene niet op zijn identiteit is gecontroleerd op de luchthaven. 'We hebben met het Schengenverdrag gekozen voor open grenzen in Europa, maar misschien moeten we kijken of we luchtvaartmaatschappijen toch moeten verplichten om een identiteitscontrole uit te voeren.'

Gerelateerde artikelen