Juridisch26 okt '17 17:05Aangepast op 26 okt '17 17:20

Rechter in zaak Wilders gaat door

Auteur: BNR Webredactie

Rechter Jeanne Gaakeer gaat door als voorzitter van het Hof in het Wildersproces. Geert Wilders had haar gevraagd terug te treden omdat hij twijfelt aan haar onafhankelijkheid.

Terwijl heel Den Haag vandaag was uitgelopen voor de beëdiging van het nieuwe kabinet, zat Geert Wilders in de rechtbank op Schiphol, voor zijn hoger beroep in de Minder Marokkanen-uitspraak.

Twijfels

Wilders had dinsdag zijn twijfels geuit over de voorzitter van het Hof. Hij was bang dat rechter Gaakeer partijdig zou zijn, omdat ze als voorzitter van een stichting een scriptieprijs had toegekend aan een volgens Wilders 'linkse activiste'. Wilders wraakte de rechter niet, omdat hij niet verwachtte dat dat juridisch haalbaar was. Daarom vroeg hij haar om zelf te beslissen om te stoppen.

Onderzoekswensen

Vandaag werd ook duidelijk dat het OM de onderzoeksverzoeken van Wilders onnodig vindt. Tijdens de eerste zitting had zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, verschillende verzoeken bij het hof ingediend. Zo wil Knoops alle 650 mensen die aangifte hebben gedaan tegen Wilders oproepen als getuige. Volgens het Openbaar Ministerie zijn deze verzoeken onnodig omdat het onderzoek naar Wilders is afgerond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen