
Ze pleiten ervoor om bijvoorbeeld studenten natuurkunde, sociologie en economie toe te laten tot de advocatuur. 'De advocatuur moet de ambitie hebben om talenten met een veel bredere achtergrond binnen te halen', stelt Eelco Meerdink, partner bij De Brauw. 'Vijftig jaar geleden waren de meeste advocaten generalist. De maatschappij is veranderd en is veel complexer geworden, het vraagt om meer specialisatie. Dat brengt ook de behoefte aan een meer diverse groep advocaten met zich mee', vervolgt hij.
Voorbeeld aan Engeland
Meerdink neemt Engeland als voorbeeld, waar studenten met een bachelordiploma in een willekeurige studie binnen een jaar een rechtendiploma te halen waarmee ze worden toegelaten tot de advocatuur. 'Het gaat om die juridische basiskennis. Dat kan je prima in één jaar doen. Dan heb je dus de mogelijkheid om een veel grotere groep aan talent binnen te halen.
Universiteiten reageren verschillend op het plan van Meerdink en zijn collega's. 'Er zijn universiteiten universiteiten die willen kijken hoe dit in de praktijk gaat werken, terwijl andere faculteiten wel wat voelen voor meer te differentiatie.'