Juridisch19 nov '17 18:26

Vingerafdrukken paspoort zelden gecontroleerd

Auteur: BNR Webredactie

Vingerafdrukken in het paspoort worden nooit gecontroleerd op Schiphol, bij de grens en in het buitenland. Dat blijkt uit navraag van de NOS bij de marechaussee en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

SCHIPHOL - Op luchthaven Schiphol wordt een proef genomen met het biometrisch instappen. Met deze methode kan een passagier aan boord van het vliegtuig stappen zonder het tonen van instapkaart en paspoort. ANP KOEN VAN WEEL
SCHIPHOL - Op luchthaven Schiphol wordt een proef genomen met het biometrisch instappen. Met deze methode kan een passagier aan boord van het vliegtuig stappen zonder het tonen van instapkaart en paspoort. ANP KOEN VAN WEEL (ANP)

Mede ingegeven door de aanslagen in de VS op 11 september 2001 en daaruit voortvloeiende Europese afspraken zijn Nederlandse burgers al sinds 2009 verplicht vingerafdrukken af te geven voor in hun paspoort. Maar behalve bij enkele gemeenten worden de vingerafdrukken niet of nauwelijks gecheckt, blijkt uit de informatie van marechaussee en ministerie. Op verschillende locaties, zoals op Schiphol, staan technische onvolmaaktheden en politieke motieven het lezen van vingerafdrukken in de weg.

Niet uit te leggen

Biometrie-expert Max Snijder spreekt van een 'volledige flop' van het project met vingerafdrukken in het paspoort. De kosten van de invoering zijn inmiddels opgelopen tot tientallen miljoenen euro's. Alleen al de aanschaf van bijna vijfduizend scanners heeft de samenleving ondertussen 32 miljoen euro gekost. 'Dat we wel vingerafdrukken moeten afgeven maar niet gebruiken, is eigenlijk niet uit te leggen', zegt Snijder, die in 2010 in opdracht van de WRR al een kritisch rapport schreef over het biometrisch paspoort.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen