Juridisch29 nov '17 23:16

Vrijspraak voor Poch

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch is vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten tijdens het juntabewind in Argentinië (1976-1983).

Een federale rechtbank in Buenos Aires oordeelde woensdag dat er onvoldoende bewijs is tegen Poch. Aanklagers hadden levenslang tegen de ex-Transaviapiloot geëist. De zitting van de rechtbank begon met circa twee uur vertraging. Ook tegen ruim 50 anderen die waren aangeklaagd voor oorlogsmisdaden tijdens de Argentijnse dictatuur werd vonnis gesproken.

Marineschool

Poch werd ervan verdacht dat hij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig vluchten uitvoerde waarbij tegenstanders van de toenmalige dictatuur vanuit vliegtuigen in zee werden gegooid. Dat gebeurde vanuit de marineschool ESMA in Buenos Aires.

Nederland

Poch werd in 2009 in Spanje, vlak voor zijn pensionering, opgepakt op het vliegveld van Valencia. Hij woonde al jaren met zijn vrouw en kinderen in Nederland. Spanje leverde hem uit aan Argentinië. Sindsdien zit hij daar vast. Poch heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is.

Blonde engel des doods

Een van de eerste verdachten die de uitspraak kreeg te horen was Alfredo Astiz, bijgenaamd de ' blonde engel des doods'. Hij kreeg levenslang. Astiz is schuldig bevonden aan onder meer betrokkenheid bij martelingen en moord. Ten tijde van het militaire bewind werkte Astiz in het complex van de ESMA.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen