Juridisch6 dec '17 17:30Aangepast op 6 dec '17 18:35

Deliveroo jokte tegen BNR

Auteur: BNR Webredactie

De zelfstandige maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn toch niet verzekerd voor schade, ongevallen en aansprakelijkheid, zoals Philip Padberg van Deliveroo vanochtend zei op BNR. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer moest hij vandaag erkennen dat er geen ongevallen- of arbeidsongeschiktheidsverzekering is waar de bezorgers aanspraak op kunnen maken.

Philip Padberg (L), directeur continentaal Europa en Mathieu de Lophem, general manager Benelux van Deliveroo tijdens de hoorzitting van de Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Philip Padberg (L), directeur continentaal Europa en Mathieu de Lophem, general manager Benelux van Deliveroo tijdens de hoorzitting van de Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ANP - JERRY LAMPEN)

Padberg, directeur Continentaal Europa bij Deliveroo, moest naar Den Haag komen om zich bij een zeer kritische Tweede Kamer te verantwoorden over de vraag of zijn businessmodel wel in lijn is met de Nederlandse arbeidswet. Padberg zei vanochtend bij BNR dat ook de zelfstandige maaltijdbezorgers van Deliveroo gewoon verzekerd zijn voor schade, ongevallen en aansprakelijkheid op het moment dat ze bezorgen. Maar tijdens een hoorzitting was het verhaal anders. 'Het is niet een directe verzekering die zegt: als iemand 'X' gebeurt, dan is er 'Y', zei Padberg. 'Daar is dus niet een expliciete ongevallenverzekering voor, maar er is een aansprakelijkheidsverzekering, die wij hebben, waar de opdrachtnemer via de zorgplicht aanspraak op kan doen.'

Een woordvoerder van Deliveroo laat BNR vanavond weten dat het niet de bedoeling is geweest om verkeerde informatie te geven, maar dat Padberg zich vanmorgen heeft versproken.

Verantwoordelijkheden

Het komt er dus op neer dat de zelfstandige bezorgers Deliveroo aansprakelijk kunnen stellen als er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd. Kamerleden reageerden sceptisch. Verschillende partijen vrezen dat zelfstandige bezorgers bij een ongeval een hele juridische procedure moeten doorlopen zonder zekerheid op een schadevergoeding, in tegenstelling tot vaste werknemers. Gijs van Dijk (PvdA) sprak tijdens de hoorzitting over een illegale constructie. Het bedrijf zou zijn verantwoordelijkheden willen ontlopen. Pieter Heerma van regeringspartij CDA zei bijna het gevoel te hebben 'in de maling te worden genomen'. Dennis Wiersma (VVD) sprak de vrees uit dat Deliveroo de schuld bij ongelukken alsnog afschuift op de bezorger.

Deliveroo wil af van vaste contracten voor de bezorgers en wil alleen nog maar met zelfstandigen werken. Politiek verslaggever Laurens Boven: 'Voor Deliveroo is wat zij hun bezorgers bieden vrijheid en flexibiliteit. Maar voor de Kamerleden draait het om het afwentelen van ondernemersrisico's op de bezorgers.' Het is nog niet bekend wanneer minister Wouter Koolmees zich buigt over de zzp-constructie van Deliveroo.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen